Oporavlja se tržište rada

  • 20.09.2020. 19:28

U Republici Srpskoj se polako oporavlja tržište rada. Broj novozaposlenih je premašio broj otpuštenih. Prema statistici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za šest mjeseci, koliko pandemija traje, radno mjesto je izgubilo oko 13.300 radnika. U isto vrijeme, posao je dobilo njih 13.393.

"Što znači da su i privredne aktivnosti koje su potpuno bile zamrle zbog korone se lagano vraćaju i ljudi se vraćaju svojim poslovima. Ne znam, kada ćemo stići nivo kao prije korone, ali sve u svemu nije toliko crno i loše stanje kao što je izgledalo na početku korone", rekao je Miroslav vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. 

Najviše izgubljenih radnih mjesta je bilo u prerađivačkoj industriji, trgovini, ugostiteljstvu, a kasnije i najviše zapošljavanja u tim oblastima. U isto vrijeme, svi koji su ostali bez posla, prema Zakonu o posredovanju u zapošljavanju, dobili su novčanu naknadu. Zbog laganog oporavka, smanjuje se i broj tih naknada, kažu u Zavodu. I to je, između ostalog, pokazatelj da su mjere Vlade urodile plodom, poručuje srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Naša politička oduka da nema, koji je stav prije svega SNSD-a, a Vlada operacionalizovala, da ćemo učiniti sve da nema otpuštanja, da ćemo platiti ljudima doprinose, a nekima i plate, sve u nadi da će ta kriza proći i da će tržište opet, odnosno poslodavci prihvatiti te iste radnike, svjesni da ukoliko otpustite nekoga, da ga veoma teško možete vretiti u istu firmu iz niza razloga koji su ljudski. Na kraju krajeva, kako neko ko te otpusti u teško vrijeme, kako ćeš se vratiti na to mjesto, kakav je to odnos prema ljudima", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Svi koji su imali pravo da dobiju sredstva zbog toga što su uslijed pandemije ostali bez posla, dobili su naknadu. Budžet za tu namjenu realizovan je u procentu većem od 80 odsto.