Objavili saopštenje

Oglasio se Batagon: Lažne optužbe ugrožavaju investicije

  • 02.04.2019. 16:46

Predstavnici kompanije Batagon saopštili su da su neprijatno iznenađeni tretmanom investitora i već danima izloženi senzacionalističkim medijskim napisima i neosnovanim optužbama pojedinih grupa i političkih opcija u Republici Srpskoj, što nanosi štetu i negativno utiče na reputaciju kompanije.

Iz ove kompanije ukazuju da su navedene aktivnosti osnov za podnošenje tužbi za naknadu štete i iniciranje potencijalne krivične odgovornosti.

"Predstavnici kompanije Batagon internešnal AG upozoravaju da se ovakvim neosnovanim napadima ugrožavaju ozbiljni investicioni projekti. Stvorena je atmosfera kojom se urušava povjerenje prema investitorima i plasiraju neosnovane optužbe prema kompaniji Batagon Internešnal AG", navodi se u saopštenju.

Čelnici Batagona se nadaju da će predstavnici Vlade Republike Srpske, oštro stati na put svim daljim spekulacijama na račun ove kompanije.

"Menadžment Batagona je uvjeren u jasne namjere Vlade Republike Srpske da pošalje ohrabrujuću i pozitivnu poruku i podršku svim budućim investitorima, umjesto plasiranja lažnih optužbi koje u krajnjoj instanci najviše štete imidžu zemlje i obeshrabruju investitore", saopštli su iz ove kompanije.

U saopštenju se podsjeća da se Batagon internešnal AG, potpisanim Memorandumom sa Vladom Republike Srpske, a na ime otkupa potraživanja prema AD Birač - u stečaju, obavezao na ispunjenje obaveza na način koji nijedna od do tada zainteresovanih strana nije pristala.

"Prihvaćeni su uslovi u kojima je u potpunosti osigurana Vlada Republike Srpske, dok je Batagon preuzeo i obavezu širih ulaganja, koja će biti velika razvojna komponenta za regiju Birača i Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Iz ove kompanije navode da je Batagon internenšal AG na tržište BiH ušao sa jasnim ciljem da unaprijeđuje privrednu i poslovnu klimu, stabilizuje poslovanje akviziranih kompanija, otvori nova radna mjesta i pokaže da je društveno odgovorna kompanija. 

"Svi relevantni podaci o kompaniji Batagon internešnal AG i dokaz o raspoloživim sredstvima za ulaganje su dostavljeni Vladi Republika Srpske. Nakon detaljne provjere i analize dobijena je i prethodna saglasnot za sticanje kvalifikovanog - kontrolnog učešća u Pavlović internešnal bank ad Bijeljina od strane Agenciji za bankarstvo Republike Srpske, u skladu sa Zakonom utvrđenim procedurama čime je odstranjena bilo kakva sumnja na upitnost vlasništva i pozadinsku strukturu kompanije", navodi se u saopštenju.

Batagon internešnal AG je vlasnik pravnih lica na teritoriji Švajcarske, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, te da zapošljava preko 1.000 ljudi, podsjećaju iz ove kompanije. Takođe, kompanija posluje sa više od 10.000 kompanija iz EU, Afrike, Azije i Rusije i do sada je investirala značajna finansijska sredstva u više zemalja EU. 

U saopštenju se navodi da je u posljednjih godinu i po dana Batagon aktivno prisutan u zemljama regiona i na prostorima bivše Јugoslavije, gdje je do sada investirao više od 100 miliona evra, te da je tokom procesa investiranja zaposlio više od 600 radnika, sa tendencijom daljeg rasta i utvrđenim dugoročnim poslovnim ciljevima za naredni period.

Iz ove kompanije podsjećaju da se Batagon internešnal obavezao prema Vladi Republike Srpske da ulaže u razvoj Olimpijskog centra Јahorina i da su sa preuzimanjem hotela Bistrica, preuzete i obaveza za 103 radnika i njihove porodice sa šire teritorije regija Pale, Sokolac, Istočno Sarajevo i Kantona Sarajevo.

Тагови: