Odobreno 700.000 KM za projekte u lokalnim zajednicama

  • 10.07.2020. 18:29

Skoro 700 hiljada maraka dobiće devet lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. IRB je utvrdila rang listu za finansiranje projekata, po prioritetima, a koju je potvrdila Vlada. Ovaj projekat, bespovratnim grant sredstvima koji dijelom finansiraju i lokalne zajednice, podržava ruralni razvoj svih opština i gradova u cijeloj Republici Srpskoj, kažu za ATV u IRB-u. 

"Grad Bijeljina je dobila sredstva za vrtić, kao i Han Pijesak. Novi Grad je dobio za poboljšanje komunalnih usluga, grad Prijedor za regionalnu hladnjaču. Drago mi je što je projektni tim prepoznao taj projekat i doznačio nekih 100 hiljada maraka za nastavak izgradnje regionalne hladnjače što će stvarno biti na korist svima u cijeloj regiji oko Prijedora", kaže Dražen Vrhovac, direktor IRB-a.

Pored Bijeljine i Prijedora, najviše novca ide u Han Pijesak i to blizu 100 hiljada maraka. Sredstva će uložiti u obrazovanje i predškolsko vaspitanje. 

"Projekat izgradnje vrtića je definisan u strategiji razvoja opštine Han Pijesak 2018/2027 godina u okviru strateškog cilja koji se odnosi na društveni razvoj i sektor cilja poboljšati dostupnost i kvalitet predškolskog obrazovanja i odgoja", kaže Vlado Ostojić, načelnik opštine Han Pijesak.

U kasu opštine Foča stiže nešto više od 85 hiljada maraka. Prioritet im je zdravstvo, pa će zato rekonstruisati i sanirati zgradu Doma zdravlja. 

"Cilj tog projekta je osposobljavanje jedne prostorije za grupnu terapiju gdje ćemo mi na taj način otvoriti školu za trudnice. Radiće se grupna terapija sa onkološkim pacijentima, sa dijabetičarima. Imaćemo saradnju i sa "Tračkom nada", naš centar za mentalno zdravlje. U sklopu tog projekta biće obuhvaćena i rekonstrukcija krova, stolarije, fasade", kaže Miroslav Ristanović, direktor Doma zdravlja Foča.

Gradiška će svojih 100 hiljada maraka usmjeriti na izgradnju vodovoda. Prioritet je socijalno ugroženo stanovništvo, kaže prvi čovjek Gradiške. 

"To je prije svega vodosnabdijevanje boračkih zgrada, populacija i čitavog tog jednog kvarta u tom našem regulacionom planu Gradiška istok. IRB će dati negdje 99.000 maraka, mi dajemo isto oko 90 hiljada maraka. Projekat je negdje oko 189 hiljada maraka. Biće 1954 korisnika iz socijalno ugroženog stanovništva", kaže gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić.

Sve lokalne zajednice imaju obavezu da do kraja godine završe ove projekte koji se pored Vlade i IRB-a realizuju u saradnji sa UNDP-jem i Švajcarskom abasadom. U avgustu će biti objavljen sedmi poziv pa iz IRB-a pozivaju gradove i opštine da već pripreme prioritetne projekte.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.