Mirko Šarović

Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU

  • 06.08.2018. 14:03

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Evropska komisija danas objavila odluku kojom je BiH dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što je veliki uspjeh za mliječnu industriju.

Šarović je podsjetio da je BiH do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko, /takozvana kolona C/, a od sada će mljekari moći da izvoze i mlijeko sa manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

"Evropska komisija stavila je BiH na listu `A` i `B` zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju Ministarstvo predano i dugo radilo. Jedna smo od rijetkih zemalja izvan EU koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije", istakao je Šarović. 

On ističe da je značajno što se ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mliječnih proizvoda. 

"BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata", precizirao je Šarović. 

Šarović je danas posjetio i postrojenja mljekare "Pađeni" u Bileći koja ispunjava uslove za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi. 

U narednom periodu mljekara "Pađeni" ima ambicije da počne sa izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.