Odluka o smanjenju carinskih stopa značajna za opstanak proizvodnje

  • 18.12.2020. 19:10

Spoljnotrgovinska komora BiH pozdravila je odluku Savjeta ministara o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do kraja sljedeće godine, ističući da je to od presudnog značaja za opstanak proizvodnje privrednika u BiH i njihovu konkurentnost na tržištu drugih zemalja.

Iz Spoljnotrgovinske komore je saopšteno da je ova odluka izuzetno važna za tekstilno-kožarsku industriju, metalnu i hemijsku i prehrambenu industriju, te da je jedna od rijetkih podsticajnih mjera za sveukupnu privredu i podizanje njene konkurentnosti.

- Izražavamo nadu, u ime privrednika, da će se i u narednim ciklusima proširivati broj tarifnih oznaka obuhvaćenih odlukom jer bi to dalo dodatni impuls svim pobrojanim granama industrije naročito u današnjem vremenu nesigurnosti i nemogućnosti planiranja, odnosno okolnostima koje su naročito izražene u ovom vremenu pandemije - dodaje se u saopštenju.

Iz Komore navode da usvajanje odluke predstavlja značajan pomak jer se domaći privrednici nalaze u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurente iz EU i regiona koji prilikom uvoza istih proizvoda plaćaju nižu carinu.

U saopštenju se navodi da je Spoljnotrgovinska komora anketirala privrednike, u saradnji s entitetskim komorama, da bi sastavila i nadležnom ministarstvu u Savjetu ministara uputila prijedlog proširene liste repromaterijala koje će proizvođači u narednoj godini moći nabaviti iz inostranstva bez plaćanja carine ili sa nižom stopom u odnosu na trenutnu.

Najviše prijedloga za dopunu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala na adresu Komore uputili su tekstilci, obućari, metalci, elektroindustrija, hemijska i prehrambena industrija, navode iz Komore.

Savjet ministara donio je 26. novembra odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra naredne godine.

Odlukom, koja je donesena na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, propisuju se kriterijumi za određivanje robe koja će se uvoziti do 31. decembra 2021. godine uz korištenje privremene suspenzije i privremenog smanjenja carinskih stopa utvrđenih u Zakonu o carinskoj tarifi.

U saopštenju se navodi da odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenu carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2020. godinu sadrži 58 tarifnih brojeva dok za 2021. godinu sadrži 64 tarifna broja.

Novom odlukom obuhvaćeno je 50 tarifnih brojeva iz odluke za ovu godinu, dok je osam izbačeno, a uvršteno 14 novih brojeva koji se najviše odnose na sektor metalne i elektro industrije te tekstilno-obućarske djelatnosti, navode iz Komore.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.