Od ponedjeljka kreće raspodjela sjetvenih paketa u Republici Srpskoj

  • 10.04.2020. 19:39

Od ponedjeljka kreće raspodjela sjetvenih paketa Vlade Republike Srpske. Više nije riječ o 9 hiljada, već više od 10 hiljada paketa, jer su se akciji pridružile i brojne opštinske i gradske vlasti kako bi podstakle sjetvu tokom pandemije virusa korona.

Da se paketi polako pakuju, i da je sve na broju, uvjerio se i Ministar poljoprivrede. 

"Kompletno sjeme, tri kilograma đubriva, sve to ide u tu jednu veliku kesu. Tri kilograma vodotopivog đubriva i prskalice ide posebno", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Sjemena, rasad, đubrivo i zaštitna sredstva za površinu od 500 kvadrata, dijeliće se malim poljoprivrednim gazdinstvima. Za to je Vlada obezbijedila dodatna 2 i po miliona maraka, a već su u planu i neke druge mjere. 

"To je nova mjera koja nije bila planirana do unazad 15-ak, 20-ak dana. Biće još sličnih mjera kad je u pitanju proizvodnja soje. Već pregovaramo o distribuciji sjemena soje. Ovim želimo da podignemo i već površene pod sojom zbog te sigurnosti kad je u pitanju stočna hrana. I ove redovne mjere smo ubrzali, regresirani dizel je počeo sa distribucijom i danas ponovo šaljemo spisak u opštine sa nekih 2.600 novih korisnika dizela", istakao je Pašalić.

Da će paketi itekako dobro doći brojnim domaćinstvima, najbolje znaju u Udruženju povrtara. Veća sjetva, kažu, neće odmoći velikim proizvođačima.

"Pored hrane koju mi veliki proizvođači proizvodimo, mnogo je bitno i da ti mali proizvođači, odnosno oni koji možda nemaju mogućnost da kupe to povrće, a sada će moći da sa malo svog rada obezbijedi sebi i povrće u toku čitave godine, a i zimnicu", istakao je Brane Mastalo, Udruženje povrtara Republike Srpske.

Distributeri poljoprivrednog repropamterijala koje je danas obišao ministar Pašalić, tvrde da ničeg ne manjka. Spremni su da isporuče sve pakete.

"Što se tiče nas mi smo spremi za podjelu. Znači, od srijede već krećemo sa podjelom na terenu, i nadamo se da će u toku sljedeće sedmice biti sve podijeljeno, osim sadnog materijala gdje ćemo ići sa naknadnom podjelom", naglasio je Aleksandar Golić, "Golić trejd". 

"Ima, pripremiće se, biće angažovano da bude ispunjeno sve što bude trebalo. Ići će krompir, luk, rasad, sve što treba za te pakete", naglasila je Vera Stamenić, "Kosjerovo promet". 

Ministarstvo poljoprivrede zadužilo je sedam firmi u Republici Srpskoj za distribuciju sjemenskih paketa. Paketi za sadnju povrća namijenjeni su građanima koji su zbog trenutne situacije ostali bez posla, porodicama sa više djece i socijalno ugroženom stanovništvu.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.