Konstantan porast

Od igara na sreću u budžet se slilo 186 miliona KM

10:35, 04.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Prihodi od igara na sreću u Republici Srpskoj u konstantnom su porastu, te se za 11 godina, koliko postoji Republička uprava za igre na sreću, u budžet Srpske slilo 186 miliona KM.

Od osnivanja Republičke uprave za igre na sreću do danas bilježi se znatno povećanje godišnjih prihoda budžeta Srpske i u prošloj godini prikupljeno je 28 miliona KM, a 2008. godine, kada je Uprava osnovana 6,9 miliona KM, saopšteno je iz Uprave. 

Prihodi su godišnje u prosjeku veći od dva miliona KM, odnosno po prosječnoj godišnjoj stopi rasta iznad 14 odsto. Tokom 2009. godine prikupljen je 10,1 milion KM, da bi godinu kasnije igre na sreću budžetu donijele 13,5 miliona KM. 

"Samo u posljednje dvije godine ostvareni prihodi po tom osnovu premašili su 50 miliona KM, zbog čega je sa aspekta budžeta Republike Srpske osnivanje Republičke uprave za igre na sreću bilo pun pogodak", navodi se u saopštenju. 

U Upravi ističu da do osnivanja Republičke uprave za igre na sreću stanje u ovoj oblasti ni izbliza nije bilo povoljno po republički budžet, jer godišnji prihodi dugi niz godina nisu prelazili dva miliona KM. 

Iz Uprave podsjećaju da je do osnivanja Republičke uprave za igre na sreću poslove izdavanja odobrenja za priređivanje igara na sreću obavljalo Ministarstvo finansija Republike Srpske, a inspekcijski nadzor vršile su područne organizacione jedinice Poreske uprave, što je rezultiralo haotičnim stanjem u oblasti igara na sreću. 

"Osnivanjem Uprave započeo je temeljan, sistematski rad, a efekti su bili vidljivi već krajem 2008. godine kada se u budžet slilo 300 odsto više novca u odnosu na 2007. godinu", dodaje se u saopštenju. 

Povećanje budžetskih prihoda praćeno je istovremenim smanjenjem obima ilegalnog priređivanja igara na sreću, koje se danas pojavljuje samo u sporadičnim i izolovanim slučajevima. 

U Republici Srpskoj djelatnost priređivanja igara na sreću obavlja 36 privrednih društava, a prisutan je trend ekspanzije priređivanja igara na sreću.