Bez dugova uz pozitivno poslovanje

Od hroničnog gubitaša, do rudnika zlata: Jahorina i dalje obara rekorde

  • 18.04.2019. 16:48

OC “Jahorina“ i dalje obara rekorde. Broj skijaskih dana porastao je sa 90 na 144. Promet je povećan za 170 odsto, dok je naplata od parkingu uvećana za 570 odsto. Dva milona je rekord vožnji, a 250 hiljada skijaša, ove sezone biilo je na stazama na Jahorini. To su pokazatelji da i hronični gubitaši uz odgovorno poslovanje mogu da budu jedno od najboljih javnih preduzeća u Republici Srpskoj, tvrde u OC “Jahorina“.

“Da je bila hronični gubitaš, da već dvije godine posluje pozitivno, da je broj skijaša bio oko 80 hiljada, ove godine smo otišli sa preko 250 hiljada skijaša, da je prihod od ski karata bio 2 miliona, sada je preko 7,8. to su nevjerovatni rezultati. Mi smo jedno od rijetkih javnih preduzeća koje može da se pohvali da nikome ne duguje ništa, da obaveze redovno izmirujemo, plate, doprinose, a imamo 10 miliona maraka vlastitih sredstava na računu“, kaže Nedeljko Elek, predsjednik nazornog odbora OC “Jahorina“.

Najbolja sezona bila je I za hotelijere, privatne ski rente, restorane, ali I za paljanske nabavljače. 125 miliona maraka cifra je koju je sarajevsko-romanisjka regija zaradila od zimske sezone na Jahorini. 

“I kada govorimo o broju skijaša, uvijek napominjem taj indirektan efekat koji Republika Srpska ima od Jahorine, 250 hiljada skijaša, kada uzmemo prosjek  da svaki skijaš ostavi, minimum 500 maraka na planini, cijena ski pasa, smještaja, ski rente, gastronomija, mi dođemo do podatka da se ove godine samo slilo 125 miliona maraka u ovaj region", kaže Dejan Ljevnaić, direktor OC “Jahorina“.

Jahorina je zablistala i na olimijadi mladih. Vratila je sa pravom svoj olimpijski sjaj, ali izostaju obećanja koja su data prošle godine da će put prema Jahorini biti saniran, kao i podrška sadašnjeg resornog ministarstva.

“Da nije predsjednika Dodika i njegovog autoriteta, ta komunikacija sa Ministarstvom i sa drugima bi izostala. Jedina adresa je on koji nam pomaže, jer sve što radimo radimo iz vlatitih sredstava, OC nije dobio ni jednu jedinu marku subvencije, nikada“, kaže Nedeljko Elek, predsjednik nadzornog odborac OC "Jahorina"

Iz OC “Jahorina“ danas su dali priznanje prethodnom ministru trgovine i turizma Predragu Gluhakoviću koji je ima sluha za oživljavanje Jahorine. OC od sljedeće sedmice kreće u milionske investicije za pripremu ljetne sezone.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.