Sindikat građevinarstva traži povećanje

Od 1. januara veće plate za zaposlene u prosvjeti

  • 24.12.2018. 19:14

Veće plate u javnom sektoru naredne godine mogu očekivati samo zaposleni u obrazovanju, najavio je premijer Republike Srpske. Budžetom za 2019. predviđeno je povećanje za više od 20 miliona maraka za obrazovanje. 

Policiji ide pet miliona više, ali za razliku od obrazovanja, nekoliko miliona više MUP-u nije za povećanje plata. Prosvjetari izjednačavanje koeficijenata sa drugim budžetskim korisnicima čekaju skoro deceniju. 

"Usklađivanje sa ostalim budžetskim korisnicima, i kako ste mogli čuti ovdje i od predsjednice sindikata, to je nekakva naša obaveza koja je stajala 10-ak godina. Ministarstvu unutrašnjih poslova smo povećali okvir budžeta za plate za pet miliona KM. I to nije povećanje plate, nego novoprimljeni ljudi u sistemu ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske

Prvi čovjek sindikata obrazovanja je zadovoljan što su konačno dobili ono što su tražili, ali se nada da će svi radnici dobiti povećanje plata, a ne samo oni sa višom i visokom stručnom spremom. Želimo da se ova oblast uredi na pošten način, da bi se svi zaposleni okoristili povećanim budžetom za prosvjetu, nauku i kulturu - kaže Dragan Gnjatić.

"Insistiramo na povećanju od najmanje osam odsto za sve zaposlene - i budući da zakon nije usvojen, i neće stupiti na snagu prvog januara - da što prije uradimo, ali i što kvalitetnije uradimo taj zakon zajedničkim snagama, pa da on stupi na snagu po mogućnosti prvog februara", poručio je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, Dragan Gnjatić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova dobija pet miliona više - ali samo za plate nove klase policijskih službenika koji su nedavno završili akademiju. Nismo još usaglasili stavove sa MUP-om, ali radimo na povećanju primanja za sve policajce, poručuju iz Sindikata radnika unutrašnjih poslova.

"Po usaglašenom stavu Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, ići ćemo sa zajedničkim prijedlogom prema Vladi RS. 4.20-4.28 Ja vjerujem da ćemo taj dio posla završiti i da će dodatna sredstva biti obezbijeđena kroz rebalans budžeta u 2019. godini", kaže Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS.

Svoje zahtjeve za Vladu imaju i u Sindikatu građevinarstva, jer je, kako kažu, neprihvatljivo da radnici u građevini rade za 600 maraka u prosjeku. Zato želimo da Vlada odredi najnižu cijenu rada u grani, kaže Dragana Vrabičić.

"To će biti inicijativa i prema Savezu sindikata, ali i prema drugim relevantnim institucijama u Republici Srpskoj - kako Ekonomsko-socijalnom savjetu, tako i prema Vladi - da povećanje najniže plate, koje se dešava krajem svake godine za iduću godinu, prati povećanje najniže cijene rada u grani", poručuje Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Najniža cijena rada u komunalnom sektoru je 140 KM za ovu godinu, dok u građevinskom sektoru ona nije dogovarana već deset godina, kada je iznosila 125 KM, kažu u Sindikatu građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti.

Тагови: