Očekuje se poskupljenje goriva u Srpskoj

  • 12.06.2021. 18:34

Stiže nam novo poskupljenje goriva. Nafta je na svjetskom tržištu dostigla cijenu koju nije još od proljeća 2019. godine, što će se odraziti i na potrošače u Srpskoj. Do povećanja još nije došlo - ali se očekuje da će benzin narednih dana poskupiti od dva do pet feninga.

Prije dva mjeseca, gorivo u Srpskoj je pojeftinilo u prosjeku od tri do pet feninga zbog Uredbe Vlade Srpske o određivanju marže. Sada, zbog kretanja na globalnom tržištu energenata, slijedi poskupljenje.

Trenutno, cijene goriva na pumpama u Srpskoj se kreću od 1,92 do 2,09 maraka. Vozači su na njihovo povećanje odavno navikli. Nadaju se da u narednim mjesecima cijene neće divljati".

- Nije za ne očekivati da će porasti. Sad, da li će ovi glavniji se dogovoriti da ta cijena stagnira ili neće, ne znam, za nas, običnije ljude, puno se i ne pita – kazao je jedan od vozača.

Posljednja dva mjeseca cijena nafte na globalnom tržištu neprekidno raste, zbog ublažavanja epidemioloških mjera, otvaranja granica - a samim tim i povećanja potražnje. Mogu se očekivati nova poskupljenja u narednim mjesecima, ocjenjuju u Grupaciji za promet naftom.

- Svi distributeri u Republici Srpskoj snabdijevaju se iz eksternih izvora, dakle rafinerije u okruženju su prinuđene da povećaju svoje cijene prema nama, dakle ulazne cijene prema distributerima na benzinskim stanicama takođe će da porastu u nekom narednom periodu - preko dvije marke sigurno – rekao je Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima PKRS.

Velike multinacionalne kompanije pokušavaju da nadoknade svoju izgubljenu dobit iz pandemije, što takođe ima efekta na porast cijene, podsjeća Trišić. Čak i sa najavljenim povećanjem, gorivo u Srpskoj će i dalje biti jeftinije nego u Federaciji BiH, dok su u odnosu na region cijene niže i do 40 feninga po litru.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина