Obim spoljne trgovine Srpske smanjen zbog pandemije

  • 24.05.2020. 19:31

Kamioni mogu nesmetano da ulaze i izlaze na graničnim prelazima - ali spoljnoj trgovini će trebati vremena da se oporavi od pandemije korona virusa. 

U prva četiri mjeseca ove godine Republika Srpska je ostvarila izvoz od 1,049 milijardi KM, odnosno 11,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, a uvezla je robu u vrijednosti 1,39 milijardi maraka, što je 9,7 odsto manje. Ipak, mnoge firme su i tokom pandemije radile punom parom, kao što je kotorvaroški "Dermal R" koji se bavi proizvodnjom obuće. 

Direktor firme, Radenko Bubić, objašnjava da većina stranih preduzeća - naročito u Italiji, drugom najvažnijem spoljnotrgovinskom partneru Republike Srpske - čeka da se u privredi ponovo aktiviraju krupniji igrači.

"Uglavnom čekaju narudžbe. Mi smo neke dobavljače koje smo imali, uglavnom čekaju narudžbe, ne mogu da otvaraju fabrike zbog sitnih naloga. Mislim da krajem pandemije neće privreda moći odmah normalno startovati, neki će krenuti od nule, neki će krenuti sa polovinom kapaciteta, a ima i firmi koje su radile, i koje će nastaviti, punim kapacitetom", kaže Radenko Bubić, vlasnik preduzeća "Dermal R" Kotor Varoš.

Bubić ističe da su oni radili punim kapacitetom tokom pandemije, jer njihovi dobavljači repromaterijala iz Austrije i Njemačke nisu pauzirali proizvodnju. Po pitanju uvoza i izvoza, najmanje 70 odsto je stalo, procjenjuju u Udruženju prevoznika. Većina prevoznika trenutno ima parkirane kamione i čeka oporavak privrede, kaže Nikola Grbić.

"Pogotovo, ako uzmemo u obzir, da uvoz robe ili izvoz robe, bukvalno 60-70 odsto je bio prema Italiji, sad taj dio je zaista smanjen na nekih 20-30 odsto, gdje bukvalno iz Republike Srpske teško vam je naći turu da ide za Italiju, a iz Italije još teže vratiti povrat odozgo", kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika.

U Privrednoj komori Republike Srpske objašnjavaju da je za našu privredu vrlo važno epidemiološko stanje u zemljama kao što su Srbija, Italija, Njemačka i Austrija, jer se to na nju direktno odražava. Trebaće još puno vremena da privreda proradi u punom kapacitetu kao prije pandemije, ali ima razloga za optimizam, poručuju iz komore.

"Imaćemo vjerovatno još lošije podatke kada je u pitanju maj, međutim očekujemo da će veliki dio preduzeća koji još uvijek ne radi u Italiji, početkom juna da počne sa radom, što će se naravno direktno odraziti i na narudžbe prema našim firmama koje rade upravo za te italijanske kompanije", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Od početka godine, Srpska je najveću vrijednost izvoza ostvarila u poslovanju sa Hrvatskom - 154 miliona KM, dok je Italija na drugom mjestu, sa 131 milionom maraka. Što se tiče uvoza u Srpsku, Srbija drži prvo mjesto, sa uvezenom robom vrijednom 244 miliona KM.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.