UIO BIH

Obavezno elektronsko podnošenje prijava

  • 01.01.2019. 11:37

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH započinje godinu obaveznim elektronskim podnošenjem poreza na dodatu vrijednost /PDV/ i akciznih prijava, a tokom 2019. obveznicima će biti ponuđeno još nekoliko novih elektronskih usluga, najavljuje direktor UIO Miro Džakula. 

"To će im olakšati poslovanje i ispunjavanje njihovih obaveza. Želja je da proces registracije u sistem PDV-a bude mnogo kraći, prije svega za one obveznike koji namjeravaju uredno da posluju jer je cilj UIO da bude servis urednim poreskim obveznicima", naglašava DŽakula u intervjuu Srni. 

On ističe da je 2018. godina bila rekordna kada je riječ o indirektnim porezima, te da je prikupljeno 7,6 milijardi KM, što je 556 miliona KM više nego u 2017. 

Najveće učešće u prihodima od indirektnih poreza ima PDV, zatim prihodi od akciza, te carine i putarine. 

DŽakula ukazuje da je po osnovu povrata PDV-a privredi BiH u 2018. godini vraćeno 1,374 milijardi KM. 

Najveći dio ovih sredstava otišao je izvozno orijentisanim kompanijama, ali i svim ostalim koji su imali određena ulaganja, prije svega u proširenje proizvodnih kapaciteta. 

"Povrat PDV-a dali smo onima koji su to ostvarili u skladu sa zakonskim propisima. To je utvrđivano kontrolama koje su sprovodili inspektori u Sektoru za poreze UIO, pri čemu su u jedanaest mjeseci 2018. godine ukupno izvršene 7.602 kontrole kod poreznih obveznika i tom prilikom naknadno je utvrđena porezna obaveza u iznosu od 77 miliona KM", precizira DŽakula. 

UIO je raspodjelu prihoda od indirektnih poreza vršila u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i po odlukama o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima. 

DŽakula navodi podatke po kojima su, prema toj podjeli, zajedničke institucije BiH dobile 750 miliona KM na godišnjem nivou, kao što je to bilo i prethodnih godina. 

Republici Srpskoj je pripalo 1,7 milijardi KM, Federacija BiH je dobila više od 3,3 milijarde KM, a Brčko distrikt nešto više 180 miliona KM. 

"Moram pomenuti i prihode od posebne putarine za izgradnju auto-puteva u BiH, gdje smo u 2018. godini rasporedili više od 355 miliona KM na način kako je odredio Upravni odbor UIO. Federacija BiH dobila je 59 odsto, Republika Srpska 39 odsto, a Brčko distrikt dva odsto sredstava", navodi DŽakula. 

On napominje da je UIO tokom 2018. godine prema nadležnim tužilaštvima podnio ukupno 115 prijava u slučajevima kada je postojala sumnja da je počinjeno neko od krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza. 

U tim slučajevima šteta budžeta zajedničkih institucija procijenjena je na 27,5 miliona KM, kaže DŽakula. 

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)