Trgovina cvjeta, rade i posrednici

Novi unosan biznis: Prodaju grobnice sa posmrtnim ostacima bliske rodbine

07:30, 22.03.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Građani širom Srbije počeli su masovno da prodaju svoje porodične grobnice u kojima su već sahranjeni neki njihovi najbliži rođaci.

Trgovina grobnicama, sa sve posmrtnim ostacima bliske rodbine postala je veoma unosan biznis, a sudeći po oglasima, cijene parcela se kreću od 13.000 do 16.000 evra. Prodavci nude da se grobnica otuđi ili ustupi.

Oglasi u kojima se grobne parcele reklamiraju kao nekretnine malo koga ostave ravnodušnim jer bi se svako zapitao kako se to neko prodaje mjesto gdje mu član porodice leži mrtav?

Sudeći koliko se kratko zadrže oglasi na internetu, ocjena je da ova morbidna trgovina cvjeta, a pojavili su se i posrednici. Kada se dogovori prodaja, ne sklapa se kupoprodajni, već ugovor o trajnom ustupanju. Prodavac obavezuje da testamentom ostavi grobno mjesto kupcu i tek tada on formalno postaje vlasnik.

Po pravilniku, kosti pokojnika ne smije da se vade deset godina, a poslije toga može. Ne mora da se vrši ekshumacija.

"Kažem ja sinu, daj grobnicu strica u oglase, ako može da se uzme neki dinar. Nama to ne treba, a nekom će da zatreba, ko će ga znati" za Prvu TV priča Jugoslav, jedan od prodavaca grobnice.

Jugoslav je samo jedan od ljudi koji su pratili internet trend i nakon sto je umjesto stana u nasljedstvo dobio grob svog sahranjenog strica, odlučio je da ga proda i prihod prodaje podijeli sa sestrom.

Razlozi su različiti, od tih finansijske prirode, do toga da je rodbini teško da održava grob pokojnika, a u oglasima se ističu prednosti grobnih lokacija kao da je u pitanju prodaja seoskih placeva. “na svega 10 minuta hoda od ulaza u Novo bežanijsko groblje”, "lokacija kakva se tesko danas nalazi" i druge....