Norveški milijarder kupuje 4.000 stanova u Berlinu, stanovnici spremaju proteste

  • 29.09.2020. 09:40

Jedan dio stanovnika Berlina sprema se na borbu protiv novog neprijatelja, jednog norveškog milijardera koji se sprema da kupi skoro 4.000 stanova u gradu u kojem je krov nad glavom u međuvremenu postao luksuz.

Ovo je najveća investicija u berlinske nekretnine otkako je Senat grada-savezne pokrajine uveo mjeru kojom se onemogućava proizvoljno podizanje stanarine: švedska kompanija Heimstaden Bostad, iza koje stoji norveški milijarder, koji je u javnosti poznat i kao ljubitelj ekstremnih sportova, Ivar Tollefsen, najavila je početkom nedjelje kako namjerava da kupi 130 stambenih zgrada u Berlinu s 3.902 stana, 208 poslovnih prostora i 321 parkirnim mjestom. Sve to za 830 miliona eura.

Na ljutitu reakciju nije trebalo dugo čekati. Jedan dio građana Berlina je u vječitom sukobu s ulagačima u sektoru nekretnina. Razlog: cijene stanarina u gradu su posljednjih desetak godina bukvalno eksplodirale. Situacija je slična i u drugim njemačkim i evropskim gradovima ali je problematično to što je cijena stanovanja u Berlinu uvijek bila mnogo niža shodno činjenici da su stanovnici berlina uvijek zarađivali manje od njemačkog prosjeka. Sada se taj raskorak osjetno povećao.

Stanovnici objekata koje namjerava kupiti norveški milijarder su se već pobunili i od gradskih vlasti traže da iskoriste pravo prednosti pri kupovini.To je opcija gradovima kada se radi o dijelovima grada u kojima vlada specijalna zaštite stanara četvrti. Ali, kako za DW kaže savjetnik gradske četvrti Ephraim Gothe, dvije od zgrada koje Heimstaden Bostad želi kupiti su u četvrti Mitte koja ne spada u tzv. područja sa zaštićenim stanarima. Investitor osim toga može grad “izbaciti” iz igre ako potpiše izjavu u kojoj se obvezuje da će štititi prava stanara.

Kompanija Heimstaden Bostad garantuje da je njegov poslovni model “orijentisan prema klijentima”.

“Mi imamo dugoročne planove. Nikad ne kupujemo kako bi skuplje prodali. Naprotiv mi investiramo u naše objekte i sarađujemo sa stanarima, političkim faktorima i zajednicama na stvaranju ugodnih i održivih kvartova za berlinsko tržište,” rekao je za DW Patrik Hall, direktor ove kompanije. Za njih je ova kupovina nešto poput ulaza na njemačko tržište. Kompaniaj posjeduje stanove širom Evrope i do sada, kako kažu, nije bilo sukoba sa stanarima

Mnogi stanari su sumnjičavi uprkos uvjeravanjima kompanije.

“To su samo prazne riječi u koje se ne možemo pouzdati”, kaže Jagna Andreson iz inicijative “Fünf Häuser” („Pet kuća”) i govori o iskustvima stanara kuća u vlasništvu ove kompanije u Oslu i Malmöu koji tvrde da se ovaj vlasnik baš ne brine kada je u pitanju održavanje zgrada. Ona već priprema proteste i nastoji animirati stanare ostalih kuća. Ali, za sada je poznato samo 16 kuća koje Heimstaden Bostad namjerava da kupi.

Izvor: DW

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм