Nekoliko stotina poljoprivrednika će dobiti podsticaje za investicije

  • 20.10.2019. 20:19

Prije više od tri decenije IMT-ovim traktorom Miloš Košpić iz Mrčevaca kod Laktaša krenuo je u bavljenje povrtlarstvom. Iako ga i danas služi, bilo je vrijeme za modernizaciju. Košpići su se odlučili da ove jeseni ulože u kupovinu novog traktora, jer očekuju povrat dijela novca od Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske. 

"Traktor je koštao 76.000 KM, od ministarstva se nadamo 30 odsto, tako je rečeno da će biti subvencija, 30 odsto. Bilo bi nam dobro da u jesenjskoj sjetvi dobijemo ta sredstva, to bi bilo od velikog značaja.", izjavio je Košpić.

Za podršku kapitalnim ulaganjima u Ministarstvu poljoprivrede planirali su 10,35 miliona maraka. Od tog iznosa 4,7 miliona maraka namjenjeno je poljoprivrednim gazdinstvima.

Poljoprivrednici su morali i da ispune određene uslove  kako bi mogli da konkurišu za sredstva i to:

  • da su registrovani u registru poljoprivrednih gazdinstava,
  • da su ažurirali podatke u registru do 15. maja ove godine,
  • da su platili protivgradnu zaštitu, ukoliko su obveznici plaćanja,
  • te da su prijavili doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje za 2018. godinu.

Ko je prošle godine kupio traktor i dobio podstiacaj, ove godine nema pravo konkurisanja.

"Radi se oko 150 traktora, oko 700 priključaka. Takođe, brojne druge mjere vezane za nabavku opreme u stočarstvu, ratarstvu i tako dalje. Tako da se radi o više stotina proizvođača koji će biti obuhvaćeni ove godine tom mjerom i u narednoj godini ćemo sigurno obezbjediti najmanje toliko sredstva, a gledaćmo da kapitalne investicije snažnije podržimo u narednim godinama." rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske. 

Prioritet je imala poljoprivredna mehanizacija, za koju uvijek vlada najveći interes.

Poljoprivrednici su mogli da konkurišu za podršku višegodišnjim zasadima, izgradanju plastenika i staklenika, kupovinu protivgradnih i protivmraznih mreža, sistema za navodnjavanje, mašina i sistema za sortiranje i pakovanje poljoprivrednih proizvoda.