Generalni direktor ERS

Neće biti poskupljenja struje za građane Srpske

  • 31.12.2018. 12:42

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ Luka Petrović rekao je da ovo preduzeće neće tražiti od Regulatorne komisije za energetiku povećanje cijene električne energije za građane Srpske, iako bi taj zahtjev bio opravdan s ekonomskog stanovišta jer su cijene struje na slobodnom tržištu višestruko veće.

Kada je riječ o cijenama električne energije za privredu, Petrović je rekao da će tu doći do određenih korekcija i povećanja od 14 odsto, čime će struja u Srpskoj i dalje biti najjeftinija na Balkanu. 

"Sa sigurnošću možemo reći da će `Elektroprivreda` finansijsku 2018. godinu završiti sa pozitivnim rezultatom. S aspekta hidrologije, godina je bila povoljna. Godišnji plan proizvodnje je, u svakom proizvodnom preduzeću pojedinačno, a time i na nivou sistema, stoodstotno ostvaren", rekao je Petrović za "Nezavisne novine". 

Govoreći o reorganizaciji preduzeća, Petrović je naveo da to podrazumijeva redefinisanje odnosa u Mješovitom holdingu ERS i uspostavljanje efikasnijeg upravljanja sistemom. 

Prema njegovim riječima, ERS mora prilagoditi poslovanje uslovima otvorenog tržišta električne energije i ispuniti obaveze iz Trećeg energetskog paketa, u skladu sa kojima je neophodno izvršiti pravno i funkcionalno razdvajanje djelatnosti distribucije od snabdijevanja i proizvodnje. 

"Ispunjavanje preuzetih obaveza će omogućiti pristup investicionim fondovima, što je značajno sa aspekta namjeravanog intenziviranja investicionih aktivnosti, posebno ako se ima u vidu da je riječ o nepovratnim sredstvima", naglasio je Petrović. 

On je naveo da ERS, osim snabdijevanja domaćih potrošača, oko 30 odsto viškova električne energije plasira u izvoz. 

"Do sada nismo imali razvijen sektor za trgovinu električnom energijom, a njegovo osnaživanje biće jedan od prioriteta u narednoj godini kako bi se i po tom osnovu ostvarivali dodatni prihodi", istakao je Petrović. 

Govoreći o investiranjima, on je rekao da će ulaganja u postojeće, ili nove objekte, morati da imaju elaborat opravdanosti, te naveo da će prioritetno biti nastavljena gradnja hidroelektrane "Dabar", ali i izgradnja "Buk Bijele", kao i da je važno da se uspostavi dogovor sa Hrvatskom o gradnji hidroelektrane "Dubrovnik dva". 

On je dodao da su u toku aktivne mjere za dobijanje koncesija za hidroelektrane "Paunci" i "Foča", za koje je interes iskazala Srbija, a kada je riječ o termoelektranama intenzivno se sa stranim investitorima razmatraju modeli gradnje "Gacko dva". 

"Značajna će biti ulaganja i u distributivnu mrežu s ciljem sigurnog napajanja i smanjenja distributivnih gubitaka, koje je potrebno svesti na tehnički prihvatljiv nivo", poručio je Petrović. 

Govoreći o radnicima, direktor ovog preduzeća je rekao da je tačno da je "Elektroprivreda" opterećena viškom radnika i da je u holdingu zaposleno više od 9.500 ljudi, ali da kvalitetnog i stručnog kadra nedostaje. 

"Planiramo da izvršimo prekvalifikacije, dokvalifikacije i maksimalno iskoristimo postojeći kadar. Suočeni smo i sa odlaskom kvalitetnih školovanih ljudi, i `majstora svog zanata` u inostranstvo, a ERS ne smije da dozvoli da ljudi od kojih posao zavisi napuste kompaniju", rekao je Petrović. 

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.