Neprihvatljive prijetnje kompanijama

Nečajev: Rusija će sama završiti "Sjeverni tok 2"

  • 18.01.2019. 08:33

Američke prijetnje da će uvesti sankcije kompanijama koje učestvuju u projektu "Sjeverni tok 2" neprihvatljive su i nemaju nikakve veze sa slobodnom trgovinom, rekao je ruski ambasador u Njemačkoj Sergej Nečajev.

"Ovakvi postupci predstavljaju neprihvatljiv sistem vršenja pritiska i to nema nikakve veze sa međunarodnim pravom i slobodnom i fer trgovinom", rekao je on agenciji DPA. 

Ruski ambasador je istakao da Vašington koristi "nekorektne metode koje su u suprotnosti sa principima tržišta" kako bi osigurao svoje isporuke tečnog prirodnog gasa u Evropu. 

"Ako njemačke kompanije odustanu Rusija će moći sama da završi projekat. Rusija ima dovoljno sredstava da to učini", rekao je Nečajev. 

On je dodao da se Rusija protivi radikalnim mjerama, ali da same prijetnje ne predstavljaju efikasnu metodu ni u politici, ni u ekonomiji. 

Nečajev je odbacio tvrdnje da će Rusija nakon puštanja u rad "Sjevernog toka 2" navodno prekinuti sa tranzitom gasa preko Ukrajine. On je rekao da će se tranzit nastaviti ako bude ekonomski isplativ i opravdan. 

"Rusija nikada nije koristila isporuke gasa kao energetsko oružje i nema namjeru da to čini u budućnosti", rekao je on, prenio je TASS.   

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da "niko ne može zaustaviti" projekat "Sjeverni tok 2", ističući da iako američke sankcije mogu da prisile njemačke kompanije da odustanu, Rusija je sasvim sposobna da nastavi posao sama.

"Američke sankcije ne mogu zaustaviti implementaciju projekta", rekao je Mas, dodajući da u ovom slučaju niko neće moći da utiče na odluke Rusije u vezi sa tranzitom ruskog gasa preko Ukrajine. 

Komentarišući pisma američkog ambasadora u kojima prijeti sankcijama njemačkim kompanijama, Mas je rekao da je američki diplomata prekoračio svoja ovlaštenja. 

List "Bil am zontag" objavio je prošlog vikenda da je američki ambasador u Njemačkoj Ričard Grenel uputio pismo njemačkim kompanijama u kojima je zaprijetio sankcijama ako podrže projekat "Sjeverni tok 2". 

"Sjeverni tok 2" uključuje izgradnju dva cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. 

Cijena gradnje gasovoda je oko 9,5 milijardi evra, a puštanje u rad se očekuje do kraja ove godine, navodi TASS.

Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.