Britanska vlada staje u kraj ugostiteljskim lancima

Napojnice ostaju konobarima i drugom osoblju

11:43, 02.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Britanska Vlada će spriječiti ugostitelje da uzimaju procenat od napojnica konobarima i ostalom osoblju, od kojih veliki ugostiteljski lanci uzimaju i do deset odsto bakšiša.

Premijer Velike Britanije Tereza Mej najavljuje da će novim zakonom biti regulisano da osoblje u poznatim ugostiteljskim lancima u Velikoj Britaniji, poput "Preza", "Strade" i "Zizija", može zadržati sve napojnice koje dobije od mušterija koje plaćaju karticama. 

Britanska Vlada prisiljena je da reaguje nakon javnog negodovanja zbog oduzimanja dijela napojnica konobarima i ostalom osoblju u uslužnim djelatnostima. 

Nova legislativa, koja će biti primjenjivana u Engleskoj, Škotskoj i Velsu - perdstavlja dio nastojanja britanske Vlade da zaustavi "izrabljivačke prakse poslodavaca". 

Praksa ugostitelja da uzimaju napojnice od konobara i ostalog osoblja traje već dugo. 

U Velikoj Britaniji ima oko 150.000 hotela, pabova i restorana koji zapošljavaju oko dva miliona ljudi. 

Ugostiteljske lance, poput "Belga", "Bela Italije", "Žirafe", "Preze" i "Strade", javnost već duže kritikije zbog prakse da uzimaju deset odsto od napojnica, dok "Zizi" i "Ask" uzimaju osam odsto. 

Radnici u popularnom lancu "TGI fridejs" štrajkovali su ove godine nekoliko puta zbog nove politike redistribucije napojnica, prema kojoj su konobari morali da dijele napojnice sa osobljem u kuhinji. 

Sindikati najavljuju da će pomno pratiti moguće zloupotrebe poslodavaca u vezi sa napojnicama. 

Oni traže da vlasti spriječe manipulaciju. Naime, neki ugostiteljski lanci koriste napojnice da bi nadoknadili niske plate osoblja u kuhinji.