Zbog carinskog rata

Napetost između Kine i SAD oborila cijene na Vol Stritu

  • 21.07.2018. 09:16

Na Vol Stritu su u petak cijene dionica blago pale jer je tržište pod pritiskom trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dok mu podršku pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

"Dow Jones" oslabio je 6 bodova ili 0,03 odsto, na 25.058 bodova, dok je "S&P 500" skliznuo 0,09 odsto, na 2801 bod, a "Nasdaq" indeks 0,07 odsto, na 7820 bodova.

Pad indeksa posljedica je daljnjeg rasta trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine jer je predsjednik SAD-a Donald Tramp juče poručio da je spreman uvesti carine na sav uvoz iz Kine, vrijedan 500 milijardi dolara.

S druge strane, već duže vrijeme kurs kineskog juana prema dolaru slabi, pa je juče u jednom trenutku pao na najniži nivo u posljednjih godinu dana, što potiče spekulacije da je slabljenje valute novo oružje kojim Peking u trgovinskom ratu odgovara Vašingtonu.

Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na inostranim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.

Ulagače zabrinjavaju i trgovinske napetosti između SAD-a i Evropske unije. Funkcioneri iz EK poručili su uoči sastanka o trgovinskim pitanjima naredne nedelje u Vašingtonu da pripremaju listu američkih proizvoda na koje bi uveli carine u slučaju da Tramp ostvari svoju prijetnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU.

"Mislim da je Vol Strit podijeljenog mišljenja po trgovinskim pitanjima. Jedni vjeruju da će ovo voditi u globalnu recesiju, dok drugi vjeruju da Tramp nastoji da dovede drugu stranu za pregovarački sto", kaže Robert Pavlik, strateg u kompaniji "StateStone Wealth".

Tramp je juče kritikovao i politiku američke Centralne banke te izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog uticaja povećanja kamata Feda i jačanja dolara na američku privredu i konkurentnost američkih kompanija.

Prinosi na dugoročne američke obveznice porasli su jer se ulagači plaše da će nakon Trampovih poruka predsjednik Feda Džerom Pauel usporiti tempo povećanja kamata, što bi moglo dovesti do jačanja inflacijskih pritisaka.

"Predsjednik ne može kontrolisati kamatne stope. On nije kralj. Stoga mislim da je reakcija na Vol Stritu bila pretjerana", kaže Pavlik.

S druge strane, podršku tržištu pružaju bolji, nego što se očekivalo, kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Iz tog razloga je, na primjer, juče cijena akcije "Microsofta" skočila gotovo 2 odsto, na najviši nivo u istoriji.

Od 87 kompanija iz sastava "S&P 500" indeksa, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, velika većina njih, 84 odsto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava "S&P 500" indeksa u drugom tromjesečju porasle 22 odsto u odnosu na isti lanjski period, dok su prije nedjelju dana očekivali rast od 20,7 odsto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svjetse privrede, te poreskim promjenama u SAD-u, a zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

U cijeloj prošloj nedjelji "Dow Jones" porastao je 0,15 odsto, dok je "S&P 500" ostao gotovo nepromijenjen, a "Nasdaq" indeks oslabio 0,1 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 odsto, na 7678 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,98 odsto, na 12.561 bod, a pariški CAC 0,35 odsto, na 5398 bodova.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.