Savez sindikata RS

Najviše plaćeni u finansijskom sektoru, najlošije plate ugostitelja

12:44, 23.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
 Najveća prosječna neto plata u Republici Srpskoj u aprilu od 1.385 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, a najniža u ugostiteljstvu - 617 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Iz sindikata navode da su niske prosječne neto plate od 625 KM primili zaposleni u građevinarstvu, zatim radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije od 626 KM, te zaposleni u saobraćaju i skladištenju od 665 KM. 

Prosječna isplaćena aprilska neto plata u administrativnim pomoćnim i uslužnim djelatnostima iznosila je 683 KM, te u trgovini 686 KM. 

U saopštenju se dodaje da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj u aprilu koštala 1.893 KM, a prosječna isplaćena neto plata od 896 KM pokrivala ju je sa 47,32 odsto. 

Porodice u Srpskoj najviše novca trošile su za nabavku prehrane 707 KM, za stanovanje i komunalne usluge 567 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM. 

Obuća i odjeća je prosječnu četvoročlanu porodicu koštala 138 KM, higijena i njega zdravlja 89 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM. 

"Iz navedenih podataka jasno je da je u Republici Srpskoj potrebno što prije potpisati opšti i granske kolektivne ugovore, te povećati plate i poboljšati životnog standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage", navode iz Saveza sindikata. 

U saopštenju se ocjenjuje da bu u fokusu aktivnosti u ovoj godini trebalo biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, zakona o inspekcijama, zakona o mobingu, te izradi strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu.