Otvorene ponude za most na Savi

Najpovoljnija ponuda "Integral inženjeringa"

  • 18.12.2018. 19:25

Tačno u podne u sjedištu Hrvatskih cesta u Zagrebu počelo je otvaranje pristiglih ponuda za izgradnju mosta preko Save kod Gradiške. Pred Komisijom sastavljnom od predstavnika Hrvatskih cesta, Ministarstva transporta i komunikacija BiH, Autoputeva RS i predstavnika ponuđača našle su se tri ponude.

Prva je otvorena ponuda konzorcijuma "ICM SPA" i "Maeg Construzioni Spa" iz Italije. Oni su ponudili cijenu od 46.208.403 evra sa PDV-om. Druga je bila ponuda konzorcijuma "Integral Inženjering", "Đuro Đaković montaža" i "Zagreb montaža" od 23.498.800 evra sa PDV-om. 

Kao treća je otvorena ponuda konzorcijuma "Hering dd i "GP Mostogradnja AD" od 41.538.317 evra sa PDV-om. 

Pred kamere ATV-a stao je predstavnik "Integral inženjeringa". 

"Očekujemo da ćemo graditi taj most, to je naše očekivanje. -Jel bila komplikovana procedura, ispuniti sve zahtjeve koji su traženi? - Mislim da je, da je bilo komplikovano, ali se nadam da će sve završiti uspješno po "Integral", istakao je Filip Jelaš, "integral inženjering".

Mješovitu Komisiju tek čeka pravi posao. U naredna četiri mjeseca ili 120 dana imaju obavezu da pregledaju pristigle ponude, ocijene ih i odaberu najpovoljniju. Iz Autoputeva RS poručuju da su zadovoljno što je zatvoren tender za izbor ponuđača i da je cijela procedura ušla u veoma ozbiljnu fazu.

"Plan je svakako naš bio da tokom zime provedemo tender i dođemo do ugovora da bi tokom proljeća kada i krene građevinska sezona mogli da krenemo i sa konkretnim radovima na terenu", istakao je Dušan Topić, direktor JP "Autopuzevi RS".

Tender za izgradnju mosta preko Save raspisan je početkom oktobra. Rok za otvaranje ponuda dva put je pomjeran zbog interesa ponuđača i njihovih dodatnih pitanja. Ukupna vrijednost tendera je oko 30 miliona evra. Iz Ministarstva transporta i komunikacaija BiH ranije su rekli da su raspisali poziv za zainteresovane izvođače koji bi vršili nadzor nad izgradnjom. Procijene su da bi radovi trebalo da krenu na proljeće, a izgradnja mostra, prema dokumentaciji trebala bi da traje 30 mjeseci.