Nafta uzletjela na 69 dolara: Naftaši se dogovorili da neće pumpati zalihe

  • 05.03.2021. 16:06

Cijene nafte su porasle za više od 2 odsto, tačnije na 69 dolara, što je najvća cifra još od januara prošle godine. 

Cijena nafte je skočila nakon što su se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici dogovorili da ne povećavaju ponudu u aprilu i da sačekaju značajniji oporavak potražnje.

Cijena fjučersa nafte Brent porasla je za 1,52 dolara ili 2,3 procenta, na 68,26 dolara za barel, a američka "laka" nafta WTI je poskupela za 1,30 dolara ili 2,0 posto, na 65,13 dolara, tako da su obje svjetske naftne reference na putu da zabilježe znatne nedjeljne dobitke.

Tako, cijene "crnog zlata" su skočile za više od 4  odsto nakon sastanak grupe OPEK+ na kojem je donijeta odluka da se produži ograničenje proizvodnje do aprila, pri čemu je napravljen izuzetak za Rusiju i Kazahstan kojima je dozvoljeno malo povećanje pumpanja.

- OPEK+ se opredijelio za oprezan pristup odlukom o povećanju proizvodnje za samo 150 000 barela dnevno u aprilu, dok su akteri na tržištu očekivali povećanje od 1,5 miliona barela dnevno - kaže Ðovani Staunovo, analitičar za naftna tržišta švajcarske UBS banke.

Investitore je iznenadila i odluka Saudijske Arabije da do aprila nastavi sa svojim dobrovoljnim rezanjem proizvodnje od milion barela dnevno preko utvrđene kvote, iako su cijene nafte porasle u protekla dva mjeseca podstaknute jačanjem ekonomskog optimizma usled kampanje vakcinacije protiv kovida-19 širom svijeta.

Analitičari sada preispituju svoje ranije prognoze o budućem kretanju cijena nafte, uzimajući u obzir nastavak ograničenih isporuka grupe OPEK+ kao i činjenicu da američki proizvođači iz škriljaca "koče" rashode kako bi povećali zaradu investitora.

(Telegraf)

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.