Nafta pojeftinila zbog tržišnog viška

  • 22.01.2020. 09:41

Cijena nafte opala je danas pošto je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila prognozu o rastu tržišnog viška ove godine, što je bilo dovoljno da poništi uticaj vojnih previranja na Bliskom istoku i krize proizvodnje u Libiji.

Barel brent nafte pojeftinio je za 30 centi, na 64,29 dolara, nakon što je juče cijena opala za 0,3 odsto.

Barel sirove nafte u SAD pojeftinio je za 33 centa i sada košta 58,05 dolara.

Direktor IEA Fatih Birol rekao je da očekuje da će tržište bilježiti višak od milion barela na dan u prvoj polovini godine.

"Očekujem rast energetskih isporuka u smislu nafte i gasa", rekao je Birol na Rojtersovom Globalnom tržišnom forumu tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

On je dodao da je to razlog zbog kojeg međunarodne krize, poput ubistva iranskog generala i nemira u Libiji, nisu uticale na cijene.

Libijska Nacionala naftna korporacija objavila je prije dva dana kriznu situaciju na dva velika naftna polja poslije najnovijeg razvoja događaja u dugotrajnom konfliktu u ovoj zemlji.

Ukoliko ova postrojenja ubrzo ne nastave rad, proizvodnja nafte u Libiji biće umanjena sa oko 1,2 miliona barela dnevno na samo 72.000 barela.

Globalna finansijska tržišta destabilizovana su i pod uticajem zdravstvene krize u Kini i pojave novog koronavirusa.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина