Nafta pojeftinila pred očekivani rast proizvodnje

  • 02.03.2021. 12:11

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu pošto se očekuje da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) na sastanku tokom sedmice postići saglasnost o povećanju proizvodnje.

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora pala za 24 centa ili 0,4 odsto i iznosi 63,45 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 18 centi ili 0,3 odsto i sada je 60,46 dolara po barelu.

Očekivanja da će članice OPEK-a i njihovi saveznici poznati kao OPEK plus pojačati proizvodnju od aprila, što je uticalo na pad cijena.

"Negodovanje pojedinih članica zbog nedostatka sredstava najvjerovatnije će biti mnogo snažnije od pritužbi spolja na dovoljne količine na tržištu. U interesu discipline u OPEK plusu, Saudijska Arabija će vjerovatno popustiti", smatra tržišni analitičar iz firme "OANDA" DŽefri Hejli.

Grupacija se sastaje 4. marta.

Proizvodnja nafte u zemljama OPEK-a opala je prošlog mjeseca zbog dobrovoljnog smanjenja koje je izvršila Saudijska Arabija.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.