Nafta opet pada na 25 dolara? Tri prognoze ruske banke

  • 14.09.2020. 10:57

Ruska ekonomija bi trebalo djelimično da nadoknadi gubitke za dvije godine...

Centralna banka Rusije upozorila je da bi novi talas pandemije Kovid-19 mogao da rezultira padom cijena nafte i većim smanjenjem bruto domaćeg proizvoda nego što se prvobitno predviđalo.

Ruski monetarni regulator objavio je izvještaj u kome su izloženi mogući scenariji ekonomskog razvoja zemlje u naredne tri godine.

Prema najgorem scenariju, ruski BDP mogao bi ove godine da padne do 5,5 odsto, nakon čega bi ekonomija počela polako da se oporavlja 2021, prenosi Russia today.

Ova prognoza podrazumijeva ponovno razbuktavanje pandemije korona virusa širom svijeta udruženo s drugim udarcima na globalni rast, poput eskalacije trgovinskih sukoba i geopolitičkih tenzija, kao i dužničkih problema nekih zemalja i sektora.

U slučaju da se dogodi takav scenario, napori ključnih proizvođača nafte okupljenih u grupi OPEK + usmjereni na podsticanje tržište energije, mogli bi da budu uzaludni, pokazuje analiza.

Dodaje se da bi u tom slučaju cijena ruske uralske nafte mogla da padne sljedeće godine na 25 dolara po barelu, i da bi tek 2023.godine porasla na 35 dolara. Drugi mogući scenariji, zasnovani na pretpostavci deflatornih, odnosno proinflatornih kretanja - ne predviđaju tako oštar pad cijena nafte.

Prema deflatornom scenariju, cijena ove sirovine iznosila bi iduće godine 35 dolara za barel, nakon čega bi se do kraja 2022. godine stabilizovala na 50 dolara po barelu.

Istovremeno, ruska ekonomija bi trebalo djelimično da nadoknadi gubitke i dostigne pun proizvodni potencijal za dvije godine.

Proinflatorna projekcija predviđa da bi, uprkos smanjenju rizika od epidemije, pad globalne proizvodnje bio veći. U tom slučaju, cijene sirove nafte ostale bi i dalje na nižem nivou od 42-43 dolara po barelu do 2023. godine.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина