Nekadašnji gigant

Mostarski "Aluminij" pred gašenjem?

  • 12.10.2018. 20:59

Mostarskom "Aluminiju" prijete nesagledive posljedice zbog najavljenog gašenja električne energije u nedjelju, 14. oktobra, upozorili su danas čelni ljudi ovog nekadašnjeg giganta.

Vršilac dužnosti direktora kompanije "Aluminij" Dražen Pandža rekao je na konferenciji za novinare da bi isključenje električne energije izazvalo nesagledive posljedice, pogotovo ekonomske.

""Aluminij" ima još 48 časova života, ako ova država ne vidi budućnost ove firme, neka kaže da i mi znamo šta nam je raditi", poručio je Pandža.

On kaže da najveći problem predstavlja najava Nezavisnog operatera sistema u BiH da će u nedjelju početi isključenje "Aluminija" sa elektromreže zbog enormno visokih dugova za struju.

"Već duže upozoravamo na situaciju, upoznajemo vlasnike, tražimo njihovo aktivno učešće u rješavanju problema jer je situacije toliko kompleksna da je sami ne možemo riješiti", rekao je Pandža.

On je posebno ukazao na odgovornost Vlade Federacije BiH (FBiH) koja je 2013. godine potpisala Aneks broj 8 kojim je preuzela obaveze subvencionisanja električne energije za ovu kompaniju.

Vlada FBiH i mali dioničari imaju po 44 odsto učešća u vlasništvu "Aluminija", a Hrvatska 12 odsto.

Nadležnima je upućen apel da brzo reaguju, a radnici su poručili da će fizički onemogućiti isključenje struje kompaniji.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић