Zeleno svjetlo zavisi od FBiH

MMF o novoj tranši kredita za BiH

  • 12.06.2018. 15:27

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebalo bi za 15 do 20 dana da razmatra odobrenje nove tranše kredita za BiH u iznosu od 38 miliona evra, a da li će ta odluka dobiti zeleno svjetlo zavisi od FBiH, koja treba da usvoji dva zakona.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi rekao je “Glasu Srpske” da očekuje da Izvršni odbor razmatra odobrenje tranše krajem juna ili prvih dana u julu.

"Preostali uslovi koje vlasti u BiH treba da usvoje da bi bio odobren novac odnose se na Vladu FBiH, koja treba da dostavi prijedloge zakona o porezu na dohodak i o porezu i doprinosima Parlamentu FBiH na drugo čitanje. Vlada je usvojila prijedloge zakona prošle sedmice i očekujemo da će ih uputiti u parlamentarnu proceduru",  kazao je Parodi.

U Vladi FBiH juče nismo dobili odgovor kada bi se zakoni mogli naći na dnevnom redu Parlamenta. U Ministarstvu finansija RS očekuju da bude odobrena treća tranša i podsjećaju da je Srpska ispunila sve obaveze iz dopunskog pisma namjere upućenog MMF-u.

Aranžman BiH sa MMF-om vrijedan je 1,07 milijardi KM, a zaključen je u septembru 2016. godine. Od tada su isplaćene tranše u iznosu od 153,78 miliona i 145 miliona KM.

Тагови: