Najveći pojedinačni akcionar

Mladen Milanović Kaja preuzima Novu banku

  • 06.12.2018. 15:50

Kompanija "MG Mind" iz Mrkonjić Grada, u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića Kaje, kupila je akcije Nove banke za 2,9 miliona maraka, potvrdio je za ATV Mladen Milanović Kaja.

Kako ATV saznaje u narednim danima će kroz još nekoliko transakcija postati najveći pojedinačni akcionar Nove banke sa 15 do 20 odsto kapitala banke što će ga koštati od 15 do 20 miliona KM..

Dragan Stanivuković, vlasnik banjalučke kompanije "Financ" i otac narodnog poslanika Draška Stanivukovića, prodao je juče svoje akcije u Novoj banci Mladenu Mlanoviću Kaji po cijeni od 2,9 miliona KM, pokazuju podaci Banjalučke berze.

U blok poslu na Banjalučkoj berzi, tri odsto akcija "Financ" prodano je Milanoviću, koji, sudeći po podacima sa berze, nastavlja sa preuzimanjem udjela Nove banke od najvećih pojedinačnih akcionara.

Prema ranijim medijskim napisima, ova kompanije je u vlasništvu Stanivukovićevog oca, a firma se bavi poslovima vezanim za telekomunikacije. Sa tri odsto udjela, Stanivuković je, po podacima sa berze, do juče bio jedan od četiri najveća pojedinačna akcionara Nove banke. Više akcija su imali samo donedavni direktor banke Milan Radović, vlasnik novogradskog Interprometa Dragan Pilipović i Goran Avlijaš.

Ova firma dospjela je u središte javnosti nakon jučerašnje, burne sjednice Narodne skupštine, na kojoj je poslanik SNSD-a Srđan Mazalica optužio Stanivukovića da "morališe o previskim troškovima skupštine, a da zaboravlja da cijelo njegovo bogastvo potiče od povlaštenih poslova u telekomunikacijama".

Prema podacima iz finanansijkih bilansa, Stanivukovićev "Financ" prošlu poslovnu godinu završio je sa dobiti od 1,25 miliona KM. Ukupna dobit Stanivukovićevog preduzeća u posljednje tri godine, ne računajući 2018. godinu, iznosi četiri miliona KM.

Pored "MG Minda" Mladen Milanović Kaja je vlasnik i banjalučke "Tržnice", "Čistoće" Banjaluka, "Mrkonjićputeva", a posluje i u Sloveniji.

Promjene u Novoj banci počele su početkom novembra smjenom Milana Radovića sa mjesta predsjednika Uprave Nove banke. Za novog direktora imenovan je Goran Avlijaš, dotadašnji Radovićev zamjenik.