Savez sindikata Republike Srpske

Mišić: Povećati najnižu platu i zaustaviti odlazak radnika

14:13, 24.07.2019.
Savez sindikata Republike Srpske danas je održao Devetu posebnu sjednicu na kojoj je glavna tema bila povećanje plata svim radnicima u Srpskoj. Goruća tema je da li će 2019. godina biti godina značajnog rasta plata ili odlaska radne snage iz Republike Srpske, rekli su iz Saveza. Već deceniju plate u Republici Srpskoj stagniraju, u svim sektorima, a povećanja koja su se desila mogu da svedu na nivo statističke greške, kažeje Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS. O činjenici da prosječna plata u Srpskoj iznosi 910KM, Mišićeva kaže da to ne znači da se povećao standard radnika, jer su u toj plati i prekovremeni sati, topli obrok i drugi doprinosi.

Mišićeva se požalilla na Uniju udruženja poslodavaca RS, koji su, kako kaže, sve, samo nisu socijalni partneri, jer ne povećavaju plate radnicima, a konstantno se žale na njihov odlazak. Poslodavci ne povećavaju plate, uprkos činjenici da im je Vlada u prethodnom periodu izašla u susret značajnim mjerama, kao što su rastrećenje od mnogih obaveza, smanjenje poreza i fiskalnih i parafisklanih nameta, kaže Mišićeva. “Vlada je poslodavcima pomogla ulaganjem živog novca, obezbijeđeno je oko 31 milion maraka za zapošljavanje u realnom sektoru. Fond za dječiju zaštitu Srpske sada isplaćuje 80% plate porodilja, a do 1. januara 2020. godine će preuzeti 100%. “, poručuje Ranka Mišić.

Savez sindikata Republike Srpske je najavio zahtjev Vladi RS za sazivanje tematske sjednice na kojoj bi se razgovaralo o povećanju plata u Srpskoj. Jedan od zahtijeva Sindikata će biti povećanje najniže plate na 550KM od septembra ove godine, a na 600KM od januara 2020.

Važno pitanje je i potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora, od kojeg su odustali iz Unije udruženja poslodavaca, rekli su iz Saveza sindikata RS.