Suzana Gašić

Ministarstvo trgovine poručilo - nema potrebe za stvaranjem zaliha

  • 13.03.2020. 19:14

Nema potrebe za panikom i stvaranjem zaliha, jer su naši trgovci dobro snabdjeveni - poručila je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske, nakon sastanka sa predstavnicima većih trgovinskih lanaca, Privredne komore i Inspektorata povodom pojave korona virusa. Ministarka apeluje na građane da ne stvaraju velike gužve u prodavnicama, čime će stvoriti probleme i sebi i trgovcima.

"Mogu da poručim javnosti da je stanje na tržištu što se tiče snabdjevenosti osnovnim životnim namirnicama u potpunosti u redu, bez ikakvih strahova, bez ikakvih sumnji u mogućnost snabdijevanja tržišta, i želim da kažem da ne postoji nikakav osnov za strah, za bilo kakvu vrstu panike, prikupljanje životnih namirnica u neopravdano velikim količinama", rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Gašićeva kaže da je dobila uvjerenja od trgovaca da imaju dovoljno zaliha, a ako se desi da snimak prazne police dospije u medije ili na društvene mreže - to je samo zato što radnici nisu uspjeli da je popune. U Privrednoj komori ocjenjuju da domaća prehrambena industrija ima dovoljno kapaciteta i zaliha repromaterijala da može nesmetano funkcionisati u narednom periodu. Njima je trenutno veći problem uvoz i izvoz u Italiju, jer su hrvatske vlasti zabranile ulazak u državu bilo kome ko je u prethodnih 14 dana bio u toj zemlji.

"Osnovni problem koji mi u Privrednoj komori u ovom momentu imamo je nemogućnost naših izvoznika da svoje proizvode koje su već preradili, i koje trebaju da isporuče na tržište Zapadne Evrope, da se kamioni iz Hrvatske od srijede vraćaju", istakao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka.

"Da se nađe model da se puste kamioni, pa makar oni išli u konvoju ako treba, sa dodatnim pratnjama, sa dodatnim obezbjeđenjem, da svi vozači prođu najrigoroznije kontrole kada su u pitanju mjere zdravstvene zaštite, dakle samo je važno da se omogući promet roba do Republike Srpske, i iz Republike Srpske, ono što je najvažnije u Italiju, s obzirom da je Italija drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner Republike Srpske", naglasio je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Ovime je, ističu u Privrednoj komori, naročito ugrožena prerađivačka industrija u Republici Srpskoj, a situacija je svakog dana sve gora. Pitanje tranzita robe u Srpsku preko teritorije Hrvatske će biti tema sastanka bh. privrednika sa Stašom Košarcem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zakazanog za ponedjeljak. Iz ovog Ministarstva je danas saopšteno da će insistirati na sastanku i kontaktima sa predstavnicima vlasti u Hrvatskoj u cilju adekvatnog rješavanja ovog problema.

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм