Ministarstvo finansija: Povećati obuhvat obveznika poreza na nepokretnosti

  • 25.12.2020. 13:43

Ministarstvo finansija Republike Srpske radi na iznalaženju rješenja za brži i efikasniji način povećanja obuhvata obveznika poreza na nepokretnost, s ciljem povećanja prihoda u budžetima lokalnih zajednica, kao i pravičnosti poreskog opterećenja svih imaoca ili korisnika nepokretnosti.

To se radi u saradnji sa Poreskom upravom, Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republičkim zavodom za statistiku, Agencijom za posredničke, informatičke i finansijske usluge, Savezom opština i gradova, Ministarstvom unutrašnjih poslova te lokalnim zajednicama, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

"Iako je Zakon o porezu na nepokretnost u primjeni od 2010. godine, značajan dio obveznika poreza na nepokretnost još nije upisan u Fiskalni registar nepokretnosti, odnosno ne izvršava svoje zakonske obaveze, zbog čega će biti preduzete dodatne aktivnosti kako bi bio povećan obuhvat tih obveznika", naglašeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da će u vezi sa tim u narednom periodu biti sproveden pilot-projekat identifikovanja neprijavljenih obveznika poreza na nepokretnosti, koji će obuhvatiti tri katastarske opštine - Petrićevac jedan i dva /grad Banjaluka/ i Laktaši /opština Laktaši/.

Na osnovu urađene analize, napominju iz Ministarstva, utvrđeno je da u te tri katastarske opštine ima oko 8.700 katastarskih čestica koje nisu upisane u Fiskalni registar nepokretnosti u Poreskoj upravi Republike Srpske.

"Grad Banjaluka, opština Laktaši i Poreska uprava su potpisali sporazum o saradnji i njime definisali način saradnje i rokove za sprovođenje pomenutih aktivnosti. Prihod od poreza na nepokretnost je 100 odsto prihod budžeta lokalnih zajednica, te su one zainteresovane za zajedničko učešće u aktivnostima širenja obuhvata obveznika poreza na nepokretnost", naglašeno je u saopštenju.

Poreska uprava Republike Srpske će, u skladu sa zakonom, poslati pozive poreskim obveznicima za koje je utvrđeno da nisu podnijeli poresku prijavu za upis u Fiskalni registar nepokretnosti, da u roku od osam dana od prijema poziva podnesu tu prijavu.

"Ukoliko efekti pilot-projekta budu zadovoljavajući, takav način identifikacije neprijavljenih obveznika poreza na nepokretnost će se primjenjivati ubuduće za sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj", poručili su iz Ministarstva finansija.