Obišao pogone preduzeća "Škrebić kompani"

Ministar Milunović posjetio Teslić, zadovoljan viđenim

  • 15.04.2019. 17:32

Oko 2.600 pari obuće dnevno obrade radnici u pogonima preduzeća "Škrebić kompani". Obuću rade za inostarno tržište. Kažu da posao nije težak, a plata je iznad prosjeka za obućarsku proizvodnju.

"Radim ovdje 18 godina, poslije škole odmah, tako da nigdje više nisam ni radila tu sam od početka. Uslovi su dobri s obzirom kakva je država, imamo neku sigurnost", istakla je Tanja Todorović, radnik "Škrebić kompani".

"Plata može uvijek biti bolja, za ove uslove je dobra. Plata je redovna i dobra za ove uslove kakvi su sada", istakao je Rahman Mehinčić, radnik "Škrebić kompani". 

"Ako ćemo realno govoriti radi se od 7 do 15 časova, ostatak vremena je slobodno. Stvarno nemam šta loše da kažem, da nije dobro ne bi radio ovdje", naglasio je Siniša Trivunčević, radnik "Škrebić kompani". 

Da u "Škrebić kompaniju" sve funkcioniše baš kako treba uvjerio se i Duško Milunović. Ministar rada i boračko invalidske zaštite Srpske obišao je radnike i pogone tog preduzeća. Rečeno mu je da se u fabrici radi i na povećanju plata. Rješenje bi bilo i povećanje cijene inostranim partnerima, a za to je kažu prvenstveno potrebna politička stabilnost.

"Mogu vam reći da pozitivne utiske nosim odavde. Fabrika je nova, mašine su savremene i ova fabrika je uspjela za 22 godine od 25 radnika danas zaposli 539 radnika. Rade u dobrim uslovima", istakao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.  

"Kažu vi ste rizično područje i morate raditi jeftinije nego ostali. Zašto bi naši radnici radili jeftinije nego u Hrvatskoj? Niti radimo lošije, niti sporije. Ali kaže se BiH, sistem politički ne funkcioniše, izbori bili u oktobru, još uvijek nemamo formiran Savjet ministara, nemamo vlast na nivou BiH. I sve to htjeli mi ne htjeli utiče i na cijenu rada", naglasio je Dragutin Škrebić, "Škrebić kompani" Teslić. 

Jedan od načina za povećanje plate je smanjenje poreza i doprinosa. Kažu da je Vlada Srpske dosta pomogla kada su u pitanju tekstilna i obućarska industrija. Da ova industrija, i pored problema, i te kako ima perspektivu svejedoče i novi pogoni koje grade u "Škrebić kompani". Planiraju da prošire proizvodnju i zaposle 100 novih radnika.