Prva u BiH

MG korporativna porodica uskladila poslovanje sa standardima Svjetske banke

  • 17.07.2018. 13:51

Odbor za usklađenost poslovanja MG korporativne porodice u čijem sastavu posluju i kompanije MG Mind d.o.o. i Mrkonjićputevi d.o.o. obavještava poslovne partnere i javnost da je poslovna grupacija koja broji 15 kompanija i 1500 zaposlenih prva domaća i privatna poslovna grupa koja je uspješno implementirala međunarodni standard poslovnog integriteta (eng. Integrity Compliance Program), usklađen i verifikovan od strane Svjetske banke iz Vašingtona.

Sprovođenje programa unutar poslovnog sistema je trajalo 20 mjeseci i zahtijevalo je usklađivanje svih poslovnih procesa sa visokim zahtjevima poslovnog integriteta po međunarodnim standardima, uz aktivnu superviziju svakog koraka od strane Svjetske banke, što za MG korporativnu porodicu predstavlja veliko iskustvo o međunarodnim standardima poslovanja, te podstrek za dalje širenje i razvoj poslovnih operacija na međunarodnim tržištima.

Podsjećamo da je 2012.godine Svjetska banka izrekla sankcije poslovnoj grupaciji zato što su kompanije MG Mind d.o.o. i Mrkonjićputevi d.o.o. zbog nedovoljnog poznavanja rigoroznih pravila Svjetske banke, na jednom lokalnom tenderu koji je bio sufinansiran od strane Svjetske banke, obje kompanije poslale svoje ponude za izvođenje radova.

Po okončanju tenderske procedure utvrđeno je da nijedna od ove dvije kompanije nije pobijedila na tenderu, te da su u konačnom skoru završile na 2. i 4.mjestu ponuđača po kriterijumu najniže cijene. U skladu s tim MG Mind d.o.o. i Mrkonjićputevi d.o.o. nisu izvodili radove po ovom tenderu, već je radove izvela prvoplasirana kompanija. U skladu sa rigoroznim pravilima Svjetske banke, ova greška je uzrokovala sankcije poslovnoj grupi, uprkos činjenici da Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine nije zabranjivao ovakve situacije.

 

Po uspješno implementiranom 'Compliance' sistemu poslovanja po standardu Svjetske banke i u skladu sa odlukom Svjetske banke o oslobađanju poslovne grupacije od sankcija koja je donijeta 27.06.2018.godine, MG korporativna porodica ostaje posvećena najvišim međunarodnim standardima poslovnog integriteta u svom poslovanju. Takođe, MG korporativna porodica i Svjetska banka su se dogovorili da saradjuju na planu mentorstva drugih kompanija iz Bosne i Hercegovine sa ciljem prenosa znanja i iskustva o rigoroznim medjunarodnim pravilima poslovanja u oblasti integriteta.

Ovim povodom Mladen Milanović, vlasnik MG korporativne porodice poziva sve kompanije u BiH i na zapadnom Balkanu da detaljno prouče sva pravila Svjetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija kao što su EBRD, EIB i dr. koje imaju iste ili slične standarde, kako bi uskladili svoje poslovanje, te tako izbjegli rizik od grešaka koje mogu imati fatalne posljedice po poslovanje. 
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)