Tvrdnje naučnika Greenpeacu

Međunarodna glad za govedinom i sojom kriva za požare u Amazonu

  • 25.08.2019. 17:25

Amazoniju nagrizaju dvije poljoprivredne djelatnosti - uzgoj goveda i genetski modifikovane soje - čime se može protumačiti dramatično širenje šumskih požara u tom dijelu Brazila, misle naučnici.

"Ekstenzivan uzgoj goveda je glavni razlog krčenja amazonske prašume. Nešto više od 65 odsto amazonske krševine danas je pod pašnjacima", rekao je Romulo Batista, istraživač u Greenpeaceu.

Brazil je najveći svjetski izvoznik govedine. Ta je zemlja u 2018. izvezla rekordnih 1,64 miliona tona tog mesa, pokazuju podatci Brazilskog klastera izvoznika mesa. Glavna tržišta su Kina, zatim Egipat i Evropska unija.

Naslov najvećeg izvoznika govedine Brazil može zahvaliti više nego dvadesetogodišnjem razdoblju spektakularnog rasta. Na primjer, između 1997. i 2016. izvoz govedine se udeseterostručio, težinski i cjenovno.

Tržištem vladaju tri mastodonta: JBS, Minerva i Marfrig.

Gotovo 6,5 odsto iskrčene površine namjenjuje se uzgoju poljoprivrednih kultura.

Brazil koji je i dosad bio najveći svjetski izvoznik soje, ispred Sjedinjenih Država, u 2018. je izvezao rekordnih 83,6 miliona tona, ili 22,6 odsto više nego godinu prije, objavilo je brazilsko ministarstvo privrede.

Taj uspjeh se tumači najprije apetitom Kine, najvećim potrošačem brazilske soje koja je uglavnom GMO: zbog trgovinskog rata koji Peking i Vašington vode već gotovo godinu dana, Kina se sve više okreće Brazilu u kupovine stočne hrane.

Izvoz brazilske soje u Kinu lani je skočio gotovo 30 odsto.

Soja je bila jedna od glavnih kultura koja je 'grickala' područje amazonske šume. No nakon moratorija uvedenog 2006. "manje od 2 odsto soje uzgojene u Amazoniji dolazi s površina iskrčenih nakon 2008.", dodaje Batista.

I Evropa je potrošač brazilske soje koju uglavnom upotrebljava u prehrani stoke, prvenstveno peradi i svinja, navodi Greenpeace.

Uzgoj soje je 1970-ih u Brazilu doživio nevjerovatan uspon kada su se proizvođači s juga selili u središte i na zapad zemlje i kada su se pojavile nove metode uzgoja i primjene pesticida.