Psihoterapeuti tvrde

Mali Petar je spašen od otmičara, ali njegove muke nisu gotove

  • 29.10.2019. 15:30

Javnost Srbije je potresla vijest o otmici Petra Mitrovića (13) iz Stare Pazove. Odličnom reakcijom nadležnih organa, dječak je pronađen i vraćen roditeljima. Ipak, to mu neće donijeti potpuni mir. Dr Zoran Milivojević, psihoterapeut, naglašava da je Petar sada na početku puta oporavka i da će se tek kroz dva do tri mjeseca tačno znati kakve je posljedice ova trauma ostavila na njega.

Petra su kidnaperi u subotu uveče presreli na ulici, oborili sa bicikla, savladali i strpali u auto. Odvezli su ga u napuštenu vikendicu u Belegišu. Tokom otmice džemper mu je bio navučen na glavu, a u određenim trenucima i prislonjen pištolj na čelo.

"Ono što je sigurno je da je dečak preživeo ogromnu traumu, jer je strah za život najveći sa kojim se suočavamo. Gledajući filmove, poznato je, pa i deci, da je pri otmicama važno da li će vam skinuti u nekom trenutku povez sa očiju. Petra je sigurno u tim satima znao da ako otmičari puste da ih vidi da je njegov život verovatno završen. Takva trauma se ne zaboravlja", jasan je dr Milivojević.

Dodaje da je i samo čekanje na dalja dešavanja veoma stresno. Neizvjesnost nekada može više da naškodi čovjeku nego problem kroz koji prolazi.

"U ovoj situaciji, čekajući, Petar je osećao strepnju i intenzivan strah za sopstveni život. Ne zna se kakve su mu slike sve prolazile kroz glavu. Ipak, ono što je dobro je da je pronađen za jedan dan i da nije trpeo veliko fizičko mučenje", kaže psihoterapeut Zoran Milivojević.

                              

Pročitajte i:

                              

On naglašava da sada kada je Petar sa roditeljima otpočinje proces njegovog oporavka.

"Sigurno će dva do tri meseca osećati strah da izađe na ulicu, pogotovo sam. Taj strah će imati i njegovi roditelji, jer je ovo i za njih trauma. Moguće je da će prvi potez biti i unajmljivanje telohranitelja. Koliko god to strašno zvučalo, ovo je normalno ponašanje posle otmice i često se takav obrazac ponavlja", govori Milivojević i dodaje:

"Za Petra će spoljna sredina biti neko vreme neprijateljska teritorija i najbolje bi bilo to prihvatiti. On će se vremenom oslobađati, a tek nakon tri meseca bi trebalo da popriča sa stručnim licem, psihijatrom, kako bi se ustanovile posledice koje je trauma ostavila."