Nastavljaju borbu

Mali akcionari "Agrokomerca" traže da im država vrati vlasništvo

  • 06.05.2019. 21:26

Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara "Agrokomerca" iz Velike Kladuše nastaviće i u narednom periodu borbu za prava dioničara kojima je država ne nezakonit način uzurpirala dio njihovog vlasništa u tom preduzeću.

Ovo je potvrdio Ibrahim Mujić, predsjednik Skupštine ovog udruženja, kojeg mahom čine bivši radnici "Agrokomerca", istakavši kako su u međuvremenu okončali popis obespravljenih dioničara, kojih sada na njihovom spisku ima oko 2.500.

Dodaje kako svi dioničari nisu popisani, jer se mnogi od njih nalaze u inostranstvu, a neki su umrli.

"Nismo odustali od borbe za naša prava i trenutno razmatramo korake u vezi s podnošenjem tužbi nadležnim sudovima kako bi se evidentirala i vratila naša vlasnička prava", rekao je Mujić. Prema njegovim riječima, ovo udruženje se zalaže za detaljno utvrđivanje procenta vlasništva svakog od pojedinih dioničara "Agrokomerca", kako bi se oni uveli u vlasništvo nad firmom.

"Mi smo ovu firmu stvarali i učinili je najvećim ekonomskim gigantom na području bivše Jugoslavije. Naše vlasništvo je uzurpirano od strane države i mi samo želimo da nam se ono vrati po sili zakona", kazao je Mujić.

Podršku radu Udruženja pružio je i aktuelni načelnik opštine Velika Kladuša i bivši generalni direktor "Agrokomerca" Fikret Abdić, te je istakao kako će njihove aktivnosti biti podržane iz opštinskog budžeta.

Inače, vlasti u Federaciji BiH su odmah po završetku proteklog rata poništile rezultate male privatizacije, koja je obavljena za vrijeme saveznog premijera bivše Jugoslavije Ante Markovića.

Na taj način brojni radnici "Agrokomerca", koji su tada postali vlasnici 33 posto preduzeća, ispisani su iz vlasništva i ono je u potpunosti preneseno u imovinski karton Federacije BiH.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија