Vlasnici da budu "budni"

Lopovi sve više kradu katalizatore, cijene plemenitih metala odletjele u nebo

  • 23.09.2019. 22:47

Policija Londona objavila je podatke o ogromnom porastu krađa katalitičkih konvertera sa automobila u 2019. godini.

Za prvih šest mjeseci ove godine, broj krađa katalizatora skočio je na 2.894, u poređenju sa 1.674 u istom periodu prošle godine, objavio je BBC.

U izduvnom sistemu automobila, katalitički konverter prečišćava štetne gasove prije nego što se ispuste kroz cijev auspuha.

Cijene određenih plemenitih metala uzletjele su u nebo u proteklih 18 mjeseci – paladijum sada vrijedi 1.300 funti za uncu, dok je rodijum otišao na 4.000 funti za uncu, prema podacima F. J. Church and Sonsa, firme specijalizovane za trgovinu metalima koja je ujedno i najveći specijalista u UK za reciklažu katalizatora.

Policija poziva vlasnike vozila da budu "budni" i razmotre preduzimanje dodatnih bezbjednosnih mjera za zaštitu svojih automobila.

Katalizator se nalazi u kutiji na izduvnoj grani ispod auta. Kako bi ga ukrali, lopovi se uvlače ispod autoa i koriste moćne alate za sječenje da odvoje kutiju od cijevi oko nje.

Iako postoji 10.000 različitih tipova konvertera, najčešća meta su hibridni automobili. Pošto hibridi imaju dva izvora energije – struju i benzin ili dizel – katalizator se manje koristi za uklanjanje nečistoća. Zato je manja vjerovatnoća da metal korodira, što znači da je vrijedniji i atraktivniji za lopove.

Plemeniti metali moraju se koristiti jer katalizatori moraju da rade dovoljno efikasno da zadovolje standarde emisija.

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина