Direktor OC "Јahorina"

Ljevnaić: U planu još veći projekti za sljedeću godinu

  • 22.10.2019. 16:02

Direktor Olimpijskog centra "Јahorina" Dejan Ljevnaić rekao je da je od strateške važnosti projekat spajanja Јahorine sa Istočnim Sarajevom, ali i sa Palama putem kabinskih gondola koje su adekvatno i najatraktivnije rješenje za prevoz skijaša, kao i gostiju i turista koji nisu skijaši.

"Pravimo jedinstvene projekte, prvi u ovom delu Evrope, tako smo i došli na ideju da povežemo najbliži grad sa najdužom gondolom na Balkanu i da omogućimo stanovnicima i turistima da se na najbrži, najlakši i najbezbedniji način prevezu do Јahorine i zimi i leti", naglasio je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, u toku je priprema, obezbjeđenja imovine i dokumentacije, a gradnja će početi nakon završetka ovih aktivnosti, obezbjeđenja sredstava i sprovođenja javnih nabavki.

On je dodao da su koristi od projekta velike i ogledaju se u lakšem pristupu Јahorini u svako doba, turistički i za ljude koji žive u okolini.

"Realizacijom ovog projekta biće moguć prevoz sa aerodroma do Јahorine, jer je polazna stanica planirana u neposrednoj blizini međunarodnog aerodoma Sarajevo", rekao je Ljevnaić.

On je dodao da će ova gondola, osim što će biti jedinstvena turistička atrakcija, doprinijeti smanjenju zagađenosti i manjoj upotrebi automobila, kao i bezbjednosti svih korisnika, saopšteno je iz Olimpijskog centra.

"U planu su i dvije usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima. Kada je reč o projektu spajanja Pala sa Јahorinom, želimo da najviše koristi imaju stanovnici Pala", naveo je on.

Ljevnaić ističe da će se realizacijom ovog projekta najviše razviti opština Pale, jer će po ugledu na evropske ski-centre, središte smještajnih kapaciteta i zbivanja prije i poslije skijanja biti upravo na Palama.

"Trenutno radimo na pronalaženju najbolje trase gondole i propratnih staza", dodao je Ljevanić.

On je naglasio da je svaki od projekata strateški značajan za razvoj ove regije, ali i podsticanje razvoja privrede u cijeloj Republici Srpskoj.

U saopštenju se navodi da uprava ovog centra planira još veće i ozbiljnije projekte za sljedeću godinu, a odnose se na prostor cijele Republike Srpske.

Riječ je o zajedničkom razvoju ski-centara "Manjača" kod Mrkonjić Grada i "Igrišta" kod Vlasenice.

Planirana površina ski-centra "Manjača" odnosi se najvećim dijelom na ski-staze, ukupne površine 75.000 metara kvadratnih, zatim na instalacije i ljetnje sadržaje.

"Prema planiranom rješenju ski-centra "Manjača", predviđena je jedna šestosjedna žičara, ukupne visinske razlike oko 264 metra, dužine oko 1.000 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na čas, kao i pokretna traka dužine oko 100 metara, kapaciteta 1.000 skijaša na čas", navodi se u saopštenju.

Uz žičaru planirane su dvije osnježene ski-staze, ukupne dužine oko 2.500 metara, te igradnja zabavnih sadržaja - tjubing, avantura park, dječije igralište.

Planirana površina ski-centra "Igrišta" kod Vlasenice odnosi se na ski-staze, ukupne površine 190.000 metara kvadratnih.

Planiran je jedan šestosjed, ukupne visinske razlike oko 330 metara, dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na čas i pokretna traka dužine 150 metara, kapaciteta 1.500 skijaša na čas.

U planu je izgradnja tri glavne osnježene ski-staze, ukupne dužine 4.750 metara, kao i zabavnih sadržaja, ali i ugostiteljskih objekata i parkinga, dodaje se u saopštenju.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.