Ljajić: Očekuju se turisti iz regiona

  • 14.05.2020. 10:08

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i informacionog društva Srbije Rasim Ljajić rekao je da Srbija ne očekuje veliki broj stranih turista, ali očekuje turiste iz zemalja regiona.

Ljajić je rekao da očekuje da će i najveći broj državljana Srbije dio svog odmora ili cijeli provesti upravo u Srbiji.

On je ocijenio da će Srbija imati veliku štetu u turističkom sektoru zbog krize sa virusom korona, ali da se to neće odraziti u velikoj mjeri na ukupnu privredu, jer je učešće turizma u BDP-u tri odsto.

Ljajić je rekao Televiziju "Pink" da je šteta u turizmu neminovna i ne može da se nadoknadi nikakvim mjerama, ali da država pokušava da je ublaži, te podsjetio da Svjetska turistička organizacija procjenjuje da će šteta u međunarodnom turizmu iznositi više od 900 milijardi evra.

Prema njegovim riječima, Srbija je odlično odradila posao kada je trgovina u pitanju i nije se osjetila kriza, pošto su proizvodnja i trgovina radile sve vrijeme krize.

"U nekim granama je uvoz bio veći, u nekim manji, kao i kada je izvoz u pitanju. Cijeli sektor trgovine nije prošao loše, došlo je do pada prodaje luksuzne robe, bijele tehnike, namještaja, ali ne i prehrambenih proizvoda", naveo je Ljajić.

Ljajić je istakao da je 83 odsto svih žitarica koje je išlo na Kosovo i Metohiju stizalo iz Srbije, i to u trenutku kada je nastupila kriza sa virusom korona, te podsjetio da je brašno bilo proizvod koji je najviše plasiran na tržište Kosmeta.

On je naveo da je Srbija ostvarila rast u izvozu žitarica u regionu i Evropi, u martu je zabilježen rast izvoza cigareta i duvana, a istovremeno i uvoz nafte i medicinske opreme i sredstava, što je sasvim logično.

Ljajić je ocijenio da ekonomska strategija mora biti bazirana na mogućnosti da se pojavi drugi talas, misleći na kovid-19.

"Život ne može da stane niti da ekonomija trpi posljedice", istakao je Ljajić.