Predsjednik Fiskalnog savjeta

Krajišnik: Sačuvati ekonomski potencijal

  • 08.04.2020. 22:00

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik rekao je da je u krizi usljed korona virusa, uz finansijsku stabilnost, potrebno očuvati ekonomski potencijal Srpske.

Krajišnik je za RTRS rekao da bi se uz uspješno sprovođenje mjera na privrednom planu i ako pandemija ne potraje previše dugo mogao očekivati relativno brz oporavak ovdašnje ekonomije, i to do kraja godine.

On je konstatovao da je trenutno stanje budžeta Srpske zadovoljavajuće.

"On je od 2015. godine naovamo konsolidovan, nije imao neizmirenih obaveza iz prethodnog perioda i poslovao je sa određenim nivoom suficita, što daje mogućnost da se još njegova likvidnost održava. Ovo je kratko vrijeme da bi budžet, ovako kako je koncipiran, zapao u teškoće u smislu da ne može da izmiruje svoje obaveze", poručio je Krajišnik.

On je rekao da zbog pada prihoda i povećanja rashoda radi saniranja posljedica virusa u različitim oblastima treba očekivati deficit u budžetu na kraju godine.

Krajišnik je precizirao da taj deficit može u ovoj godini biti relativno visok, ali da je važno da bude u svakom pogledu kontrolisan.

On je rekao da će mjere u suzbijanju štete doprinijeti poboljšanju situacije ako budu pravovremene, pravno zasnovane i sprovođene uz finansijsku disciplinu svih aktera i u svakom smislu - od države, do građana i privrede.

"I da imamo ravnomjeran raspored tereta krize na sve učesnike da bi se postigao optimalan i što efikasniji ekonomski oporavak nakon završetka pandemije", rekao je Krajišnik.

On je naglasio da je sigurno dobra mjera prema kojoj će Vlada isplatiti minimalne bruto plate radnicima koji su onemogućeni da rade i ostali su bez posla usljed raznih zabrana zbog pojave virusa.

"To čuva životni standard građana, radnu snagu u firmama, ekonomski potencijal preduzeća i domaću tražnju. Mjera odgode plaćanja poreskih obaveza daje podršku realnom sektoru", naveo je Krajišnik i dodao da je dobro i da se država javno zaduži kod finansijskih ustanova radi smanjenja štete u privredi.

On je rekao da je bitno da se napravi rebalans budžeta Srpske i promijeni struktura njegove rashodovne strane.

"I da svi rashodi, koji nisu sada prioritet, budu smanjeni i da se novac usmjeri u važnije stvari koje će omogućiti oporavak", istakao je Krajišnik.

On je rekao da je dobrodošla solidarnost među ljudima u teškim vremenima, kao i uspostavljanje Fonda solidarnosti, te napomenuo da upotreba sredstava u tom smislu treba da bude pravična i vrlo odgovorna.

Kada je riječ o međudržavnoj solidarnosti u ovoj krizi, Krajišnik je, između ostalog, odao priznanje Srbiji, Kini i Rusiji.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина