Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Kosovo prihvatilo zahtjev BiH za pregovore o ukidanju taksi

09:34, 17.01.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da je kosovska strana, na zahtjev Bosne i Hercegovine, prihvatila bilateralne pregovore o stavljanju van snage odluke o uvođenju taksi od 100 odst na robu iz BiH.

U toku su, kaže, intenzivne pripreme za bilateralne sastanke na ekspertskom nivou kako bi se došlo do adekvatnog rješenja i spriječile dalje posljedice izazvane spornim prištinskim mjerama.

"Ne možemo predvidjeti ishod ali važno je da smo uspjeli otvoriti pregovore na ekspertskom nivou. Umjesto da uvodimo kontramjere, što ne bi koristilo nikome, stvorili smo uslove da se problemi rješavaju na stručnom nivou, jer naš primarni cilj je da zaštitimo domaće privrednike koji zadnjih mjeseci ne mogu da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine i spriječimo dalje štete", rekao nam je Šarović.

Inače, Bosna i Hercegovina oštećena je za najmanje 4,5 miliona dolara otkako je Priština uvela takse na proizvode iz naše zemlje.

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli izjavio je u srijedu da se ne može odbiti zahtjev SAD-a za ukidanjem carina na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vlada Kosova je početkom novembra usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH. Ova mjera podrazumijevala je taksu od deset posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH. Međutim, kosovska vlada je krajem novembra povećala takse na 100 odsto na robu iz BiH i Srbije.

Srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je kako direktna šteta u Srbiji od uvođenja taksi Kosova iznosi čak 34, 6 miliona evra, dok je indirektna šteta višestruko veća.