Košarac: Ubrzati aktivnosti na uvođenju prelevmana i carinskih stopa

  • 15.03.2021. 12:40

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je nadležne institucije da dostave potrebna mišljenja na odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine, kako bi Savjet ministara na prvoj narednoj sjednici mogao razmotriti ovaj prijedlog.

Košarac je rekao da nedostaju mišljenja dvije institucije, bez kojih nije moguće uputiti prijedlog uvođenja zaštitnih mjera na razmatranje Savjetu ministara, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

"Očekujem da institucije ozbiljno pristupe ovom pitanju i u što kraćem roku dostave mišljenja. Namjera mi je da već ove sedmice, na sjednici u srijedu, Savjetu ministara predložim uvođenje prelevmana i carinskih stopa na dvije godine, vjerujući da će moje kolege ovog puta podržati predložene mjere u najboljem interesu domaćih proizvođača", naglasio je Košarac.

On je rekao da je nedopustivo da se više od 20 dana čeka na mišljenje nadležnih institucija.

"Drugi put apelujem na nadležne institucije, jer zaista ne razumijem njihovu potrebu da usporavaju zakonske procedure. Mi moramo hitno reagovati na opravdane zahtjeve domaćih proizvođača, jer je njihova proizvodnja posebno ugrožena u aktuelnim epidemiološkim uslovima. U takvim okolnostima, nedopustivo je da naši poljoprivrednici dodatno budu žrtve bespotrebnog odugovlačenja procesa", poručio je Košarac.

On je podsjetio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara nastavlja započete konsultacije sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

"Moramo zaštititi domaće primarne proizvođače od nelojalne konkurencije izvana. Uvođenje prelevmana i carinskih stopa na uvoz najbolji je način da se izađe u susret njihovim zahtjevima i omogući nastavak i razvoj proizvodnje. To je osnovni razlog zbog kojeg insistiram na zaštitnim mjerama i zbog kojeg ću glasati za njihovo uvođenje na Savjetu ministara", zaključio je Košarac.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)