Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM

Košarac: Slobodna zona dobar put ka još boljem razvoju privrede

  • 06.09.2020. 13:09

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da osnivanje prve slobodne zone u Trebinju pokazuje da se tu vodi odgovorna politika i najavio da će im ovo ministarstvo, u čijoj je nadležnosti poslovanje slobodnih zona, biti partner.

"U tom kontekstu ćemo već u idućoj sedmici imati sastanke kako bi smo kroz sve segmente zakona krenuli u proceduru", rekao je Košarac koji je danas u Trebinju obišao lokalitet na kojem je planirana izgradnja slobodne zone.

On je dodao da je veoma važno napraviti i elaborat o ekonomskoj opravdanosti i tretirati sve elemente zakonskih propisa koji su na snazi.

Košarac je ocijenio da je osnivanje prve slobodne zone u Trebinju manifestacija odgovorne politike gradonačelnika Mirka Đurića i Gradske uprave koja će na adekvatan način posvetiti pažnju razvoju privrede ovoga grada.

Košarac je rekao da Trebinje ima veliku šansu za razvoj, jer ima i dobar geografski položaj.

"Raduje me da će se u Trebinju koncentrisati respektabilne i kredibilne kompanije koje se bave izvozom. Mi ćemo sa Privrednom komorom da pozovemo sve ugledne kompanije iz Republike Srpske i BiH koje ostvaruju spoljno-trgovinski promet iznad 50 odsto da svoje poslovne interese nađu u Trebinju", istakao je Košarac.

Gradonačenik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da bi prva slobodna zona u Republici Srpskoj trebalo da bude slobodna zone Trebinje.

"Dogovorili smo da već u srijedu kompletan tim koji radi na izradi poslovne zone bude u Trebinju, što znači da idemo po ubrzanoj proceduri", rekao je Ćurić i zahvalio Košarcu za interes i pomoć oko realizacije plana "Slobodna zona Trebinje".

Ćurić je istakao da je ovo prva slobodna zona u Srpskoj i da će se prostirati na 14 hektara.

On je dodao da će se u narednom periodu poslati pisma namjere prema svim firmama koje su izvozno orijentisane.

"Sa ministrom Košarcem smo dogovorili da u narednih 10 dana organizujemo sastanak sa svim tim firmama koje su zainteresovane i da vidimo šta je to što oni traže, ali da i oni vide šta mi nudimo", istakao je Ćurić.

On je napomenuo da će u slobodnoj zoni biti stvoreni najbolji uslovi, da se tamo zemlja neće prodavati nego će se isključivo davati pod zakup.

Odbornici Skupštine grada Trebinja su prošle sedmice donijelu odluku da se formira prva slobodna zona koja će biti pored zapadne obilaznice, ali i u blizini budućeg aerodroma.
 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок