Košarac: Intenzivno se radi na otvaranju novih tržišta

  • 21.08.2020. 18:46

Intenzivno se radi na otvaranju tržišta Turske za izvoz mesa. Predstavnici te zemlje su došli u BiH, njihove veterinare očekujemo ovih dana, kako bismo do kraja avgusta dogovorili poslove, rekao je u Bijeljini Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara. 

Narednih dana u pregovaračkom postupku trebalo bi biti pronađeno adekvatno rješenje i kako bi bio nastavljen posao sa Turskom, kaže Košarac.  

"Ne želim da prejudiciram, ali smatram  da je to veoma značajno jer bismo na taj način se riješili određenih viškova u primarnoj proizvodnji. Samo u Bijeljini kod  individualnih priamrnih proizvođača ima preko 2.000 komada junadi što dovoljno govori na činjenici da treba raditi da se na adekvatan način oslobodimo viškov au primarnoj proizvodnji i time zaštitimo naše kapacitete i omogućimo im dalji nastavka aktivnosti u tom smislu", kaže Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Јednak tretman u spoljnotrgovinskom prometu mesa moraju imati preduzeća iz Federacije i Republike Srpske, što do sada nije bio slučaj, rekao je Košarac poslije obilaska mesne industrije ZP Komerc iz Vršana kod Bijeljine. U toj kompaniji nadaju se izvozu junećeg mesa na tursko tržište jer su jedino preduzeće iz Republike Srpske koje je dobilo sertifikat za njihovo tržište. Imaju 220 zaposlenih, reprocentar za proizvodnju svinja, farmu za proizvodnju brojlera, tovnih junadi i pogon za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina. 

"Naši partneri iz Turske koji su već radili u BiH, odgađaju nas svakih 15 dana tako da mi ni ovog momenta ne znamo tačan datum kad će oni da krenu sa izvozom. Imamo jednu informaciju, stigli su u Srbiju kreću već sutra, počinje klanje, pa nas raduje da bi sigurno za desetak dana trebali da krenu kod nas", kaže Ljubiša Rosić, "ZP Komerc" Vršani kod Bijeljine. 

U Bijeljini se razgovaralo i sa predstavnicima kineskih kompanija koje izvoze meso iz Srbije na tržišta Kine, Vijetnama i Hong Konga. Time bi objedinili kapacitete i omogućili plasman primarne proizvodnje kroz preradu u Republici Srpskoj i Federaciji. Ako ne dođe do sklapanja ugovora za spoljnotrgovinski promet mesa, uvešćemo zabranu uvoza svježeg i rashlađenog mesa u BiH, sve dok naše kapacitete koji su u primarnoj proizvodnji ne preradimo i finalizujemo kroz dalju prodaju, poručio je Košarac.