Košarac i Petričević o uspostavljanju slobodnih zona

  • 30.03.2021. 12:13

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je u razgovoru sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslavom Petričevićem da su slobodne zone razvojna šansa za domaću privredu i pokretač ukupnog ekonomskog razvoja.

Košarac je sa Petričevićem razgovarao danas putem videolinka o uspostavljanju i funkcionisanju slobodnih zona, čije će efikasno poslovanje doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja i povećanju konkurentnosti.

Košarac je informisao Petričevića o razgovorima koje je imao sa stranim investitorima o potencijalnim lokacijama za osnivanje slobodnih zona, pri čemu je naglasio da u tom kontekstu svojim potencijalima prednjače Istočno Sarajevo, Trebinje, Rudo, Bijeljina i Gradiška.

- Slobodne zone su razvojna šansa za našu privredu i pokretač ukupnog ekonomskog razvoja. Njihovo osnivanje značiće nove investicije, nova radna mjesta, te povećan obim spoljnotrgovinske razmjene. Zbog toga smo potpuno opredijeljeni da ubrzamo aktivnosti na formiranju slobodnih zona, da bismo olakšali poslovanje poslovnoj zajednici, a posebno izvozno orijentisanim kompanijama - istakao je Košarac.

Sagovornici su ocijenili da u Republici Srpskoj postoji zainteresovanost lokalnih zajednica i privrednih subjekata za formiranje slobodnih zona, zbog čega je neophodno aktivno krenuti u realizaciju ovog cilja, saopšteno je Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Petričević je predstavio iskustva susjednih država u funkcionisanju slobodnih zona. Posebno je ukazao na primjer Srbije, gdje su slobodne zone u Pirotu, Subotici, Priboju, te Užicu među najrazvijenijim u Evropi.

Na sastanku su pozdravljeni napori institucija Republike Srpske na usvajanju i primjeni novog Zakona o slobodnim zonama, kojim su preciznije definisane odredbe i procedure osnivanja i praćenja rada ovih zona.

Naglašeno je da legislativna rješenja na svim nivoima vlasti u BiH moraju dati doprinos razvoju slobodnih zona, te da su neophodni zajednički napori Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i resornih entitetskih ministarstava na usklađivanju zakonskih akata koji regulišu ovu oblast.

- Konkretno, u narednom periodu moramo doći do izmjena i dopuna akata da bismo uveli nove mjere kada su u pitanju slobodne zone. To se prvenstveno odnosi na oslobađanje od plaćanja PDV-a na energente poput gasa, vode, struje i drugih komponenata koje ulaze kao osnova za proizvodni proces - rekao je Košarac.

On je istakao da su iskustva susjednih zemalja, posebno Srbije, pokazala da oslobađanje plaćanja PDV-a na energente u velikoj mjeri doprinosi efikasnijem funkcionisanju slobodnih zona.

- Zbog toga ćemo raditi na usaglašavanju rješenja koja će investitorima, osim postojećih olakšica i pogodnosti, omogućiti da budu oslobođeni od plaćanja PDV-a na pomenuta dobra - naglasio je Košarac.

Košarac i Petričević usaglasili su da organizuju zajedničke periodične sastanke u cilju praćenja dinamike planiranih aktivnosti.