"Šipment"

Konferencija u Banjaluci o jačanju malih i srednjih preduzeća

  • 27.02.2020. 19:30

Republika Srpska pruža priliku za zeleni razvoj i sva postrojenja u privredi Srpske potrebno je prilagođavati evropskim normativima kada je riječ o zaštiti životne sredine, poruka je ministarke Srebrenke Golić.

"Plava, zelena ekonomija i resursi itekako mogu biti pokretač privrednog razvoja cijele Republike Srpske kroz inovaciono-komunikacione tehnologije", rekla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Tema je jačanje privrednih kapaciteta u smislu zaštite životne sredine, a cilj projekta "Šipment", u okviru koga je organizovana konferencija - izlazak domaćih preduzeća na inostrana tržišta, u saradnji sa preduzećima iz drugih zemalja.

"Kroz naše studijske posjete, prije svega Italiji i Španiji, sagledali smo kako preduzeća iz tih zemalja sarađuju sa visokoškolskim i naučno-istraživačkim organizacijama i želimo ovom konferencijom da pokažemo kako da ta njihova iskustva ovde prenesemo", istakao je Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske.

"Jako je bitno dati fokus na inovacije, na nove tehnologije, na zaštitu životne sredine, što je opredjeljenje i ovog ministarstva", naglasio je Zoran Savić, pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Osim izlaska domaćih preduzeća na inostrana tržišta, cilj projekta "Šipment", u okviru kojeg je organizovana konferencija su zapošljavanje, inovacije i prihodi. Poručeno je da je potrebno  potencirati odnos privrede u cjelini sa naučno-istraživačkim organizacijama.