Bregzit

Kompanije iz Velike Britanije premjestile bilion dolara

15:05, 08.01.2019.
Izvor: RTS
Thumbnail
Banke i druge finansijske kompanije premjestile su najmanje 800 milijardi funti (jedan bilion dolara) imovine iz Velike Britanije u druge zemlje Evropske unije nakon referenduma o Bregzitu, navodi "Ernst end Jang" u izveštaju.

Mnoge banke su osnovale nove kancelarije u Evropskoj uniji, kako bi sačuvale svoje regionalne poslove nakon Bregzita, što znači da moraju da premjeste i znatnu imovinu da bi zadovoljile regulative EU, piše Si-En-En.

Druge kompanije premeštaju sredstva kako bi zaštitile klijente od nestabilnosti tržišta i naglih promjena u propisima.

Konsultanti navode da cifra od 800 milijardi funti predstavlja oko 10 odsto ukupne aktive bankarskog sektora u Velikoj Britaniji i da je to "konzervativna procena", jer neke banke još nisu otkrile svoje planove za nepredviđene situacije.

"Brojevi odražavaju samo poteze koji su javno objavljeni. Znamo da iza kulisa firme nastavljaju da se spremaju za mogućnost da do Bregzita dođe bez dogovora", rekao je Omar Ali, šef sektora finansijskih usluga "Ernst end Janga".

Konsulatantska kompanija "Ernst end Jang" je pratila poslovanje 222 najveće kompanije za finansijske usluge u Velikoj Britaniji od referenduma u ​​junu 2016. godine.

Velika Britanija treba da napusti Evropsku uniju za 80 dana, ali premijerka Tereza ​​Mej mora da dobije podršku u parlamentu za sporazum o Bregzitu, koji je postigla sa Briselom.