Potpisan sporazum

Kompanija "Srbijagas" spremna da gradi gasovod u Srpskoj

  • 11.03.2019. 19:10

Kompanija "Srbijagas" zvanično je postala većinski vlasnik gasnog preduzeća "Gas promet" Istočno Sarajevo-Pale i spremna je da gradi gasovod u Republici Srpskoj. To su vijesti koje su se čule na potpisivanju sporazuma između resornih ministarstva i gasnih preduzeća.

U vlasništvu "Srbijagasa" je 39,14 odsto akcija i najveći je pojedinačni akcionar. Time su riješene sve pravne prepreke koje je pred "Gas promet" stavljao "BH Gas", koji je osporavao pravni status firme u vlasništvu Republike Srpske.

"BH gas više nema ni jednog razloga da može da spori naše preduzeće Gas promet. To nam je bio najvažniji cilj, kako bi Gas promet mogao da upravlja gasnom infrastrukturom koja je njemu povjerena i funkcijom transportera koju on ima na potezu od tačke konekcije sa Srbijom", istakao je Petar Đokić, ministar industrije i energetike Republike Srpske.

"Mi ćemo imati u svom budućem razvoju svu tehničku podršku jednog takvog sistema kao što je Srbijagas. Srbijagas preko Gas prometa ulazi legalno na srpsko tržište i na tržište BiH. To nije više strana kompanija, nego je ona jedan od najvećih vlasnika domaće kompanije", naglasio je Milomir Draganić, generalni direktor "Gas prometa" Istočno Sarajevo-Pale.

Na potpsivanju sporzauma najavljena je mogućnost izgradnje gasovoda u Republici Srpskoj kroz tri godine. Ideje za finansiranje već postoje, ali je problem što ne postoji potrošačka mreža. 

"Ja u ovom trenutku ne bih govorio o cijeni. Mi planiramo da tu imamo i određene strateške partnere. Da budem iskren ja bih prije svega razgovrao sa Gaspromom, zato što znam da Republika Srpske ima lične simpatije, ne samo srpskog predsjednika Vučića nego imate i lične simpatije za taj projekat i od predsjednika Putina. Nema razloga da ne iskoristimo tu stratešku poziciju koju Srbijagas ima sa Gaspromom. Ali, otvoreni smo za saradnju sa svima, zato sam namjerno spomenuo i Federaciju", rekao je Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa".

"Srbija će biti, bez ikakve dileme, ozbiljan partner Srpskoj u njihovoj daljnim projektima i planovima vezano za razvoj gasne privrede i gasifikaciju", kazao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

Na potezu je radna grupa dviju vlada, potom bi se trebalo krenuti u eksproprijaciju zemljišta. Gasifikacija bi Republici Srpskoj privukla više investitora, takva su iskustva u  Srbiji.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)