zimski odmor

Koliko novca je potrebno za odlazak na zimovanje?!

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2021. 14:46

Sa dolaskom prvih zimskih dana i formiranjem prvog snijega na planinskim vrhovima građani razmišljaju gdje bi mogli da provedu odmor ove zime.

Analizirali smo koliko je potrebno izdvojiti novca za sedam dana zimovanja na nekom od naših poznatih skijališta.

U zavisnosti od termina, da li je to prije nove godine, za praznike ili pred sam kraj sezone, različito se formiraju cijene ponuda za neku od naših planina.

Jedna od najpoznatijih destinacija u Srpskoj, planina Jahorina prednjači ispred svih kada su u pitanju cijene smještaja, hrane, ski opreme i karata.

Za sedam dana u nekom od hotela koji se nalaze na ovoj planini, na početku sezone potrebno je izdvojiti od 800 do 3.000 KM, dok su apartmani nešto jeftiniji pa se cijene kreću od 500 do 2.000 KM.

Međutim, tokom špic sezone, u mjesecu januaru, te cijene su znatno veće, pa je za hotel potrebno dati od 1.500 do 5.000 maraka, a apartmani su od 900 do 2.000 KM.

Naravno, uz smještaj potrebno je računati i troškove ski opreme i karata za žičare. I ovde cijene variraju u zavisnosti da li su gosti došli u decembru, u srednjoj sezoni ili samoj špici.

Prema cjenovniku Olimpijskog centra Jahorina, četvoročlana porodica za sedam dana korištenja ovih usluga moraće izdvojiti od 800 do 1.000 KM.

Jednostavnom računicom, porodica koja želi da odmor provede na ovoj planini, iz svog budžeta treba da izdvoji nekoliko hiljada maraka ukoliko želi da uživa u svim pogodnostima koje Jahorina pruža.

Planina koja je takođe popularna među građanima jeste Vlašić. Iako ima manje sadržaja nego Jahorina i ova snježna ljepotica ima šta da ponudi.

Turisti koji se odluče za odmor na ovoj planini, smještaj koji je pretežno u apartmanima, platiće od 300 do 1.000 KM u decembru. Više cijene očekuju one koji se odluče posjetiti Vlašić u januaru, pa će za sedmodnevno noćenje morati izdvojiti od 500 do 1.500 maraka.

Kozara i Kupres pristupačnije i ekonomičnije za građane

S obzirom da je za zimovanje na Jahorini potrebno izdvojiti mnogo novca, često se traži neko alternativno rješenje kako bi se, ipak, moglo uživati u zimskim čarima.

Jedno od takvih rješenja jeste skijanje na planini Kozari ili Kupresu, gdje turisti najčešće dolaze na jednodnevnu posjetu ili eventualno vikend.

Ukoliko se neko od posjetilaca odluči za boravak na Kupresu više dana, za smještaj u hotelu će morati izdvojiti od 100 do 200 maraka za noć.

Oni koji žele provesti sedam dana na Kozari treba da izdvoje oko 700 KM ukoliko žele da noće u samom srcu ove planine ili da potraže neke lokalne dalje hotele gdje bi ukupna cijena bila od 200 do 300 KM.

Kada su u pitanju karte za ski pass, na Kupresu dnevna iznosi od 25 do 35 KM, sedmodnevna od 145 do 180 maraka, dok se cijena sezonskih kreće od 350 do 490 KM.

Cijene ski pass-a na Kozari su nešto niže pa je tako za dnevnu potrebno izdvojiti od 12 do 18 KM, poludnevnu od devet do 12 maraka, dok je za noćnu potrebno dati oko 16 KM.

Takođe, postoji mogućnost kupovine i sezonskih karata čija visina zavisi od toga da li posjetioci traže noćnu ili dnevnu. Za sezonsku dnevnu kartu potrebno je izdvojiti 350 KM, a za noćnu 300 KM.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)