Kod proizvođača u Srpskoj ostalo 5.000 tona prošlogodišnjeg krompira

  • 08.05.2021. 19:34

Proizvođači krompira se žale na viškove. Mladi uveliko dolazi a prošlogodišnji je samo trošak.

Oko 400 tona krompira ostalo je u skladištima na imanju Čedomira Tomaševića iz Vakufa kod Gradiške.

"Od 150 dunuma pod krompirom, na 25 dunama krompir je ostao u zemlji. U više od 50 godina bavljenja uzgojem krompira, ovo se nije desilo", kaže Čedomir Tomašević iz Vakufa kod Gradiške.

Mladi krompir uveliko se zeleni pod najlonom na njivama. Stari krompir tavori u skladištima i trapovima i trošak je poljoprivrednicima. 

"Nema nego u utovarivač, u prikolicu pa bacati, mora se zagrtati negdje, pa zatrpavati zemljom. Nemaš se gdje toliko ni baciti. Mi nešto iskoristimo kroz stoku, ali nema ni pojma toliko", kaže Tomašević

U Udruženju povrtlara su sabrali - kod poljoprivrednika je ostalo više od 5.000 tona prošlogodišnjeg krompira. 

"On sad mora radnike platiti da taj krompir iz skladišta negdje vozi. Problem sa tim krompirom je što ne da niko na deponiju. Mi imamo sad i to pitanje, imali smo takav slučaj prije par godina kad su odvezli na jednu deponiju, pa je došla komunalna policija i napisala prijavu", kaže Brane Mastalo iz udruženja povrtlara Srpske.

Krajem godine povrtlari će prijavljivati količine prodatog povrća za podsticaje. 

"Uvijek se trudimo da premija za one vrste koje imaju dobru cijenu na tržištu bude manja, a tamo gdje imamo pad cijene na tržištu da povećamo premiju da kompenzujemo taj gubitak proizvođačima. Ni jedne godine te premije nisu iste", kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske Boris Pašalić.

Ni površine pod kormpirom neće biti iste kao prošle godine. Čedomir je, poučen prošlogodišnjim iskustvom proizvodnju smanjio za 50 dunuma.